in ,

Zanimljivo riješenje saobraćajnih problema u Indiji: Upotreba sirene vas ostavlja još jedan ciklus na crvenom

Premda su nervoza i napetost vozača koji ne prestaju da trube tokom vožnje Mumbajem dio svakodnevice na ulicama tog grada, gradski oci su odlučili su da prekinu buku uvođenjem novih kazni.

Naime, sve manji broj vozača u Mumbaju uskoro će koristiti trubu zahvaljujući novoj metodi čiji je cilj spriječiti iritantnu kakofoniju u metropoli.

Policija odnedavno na semaforima postavlja uređaje koji mjere nivo buke. A vozači su primorani da strpljivo i bez negodovanja čekaju ispred semafora.

Ako upotrebe sirenu, uređaj resetuje semafor i vraća vrijeme koje mora proći da bi se ponovno upalilo zeleno svjetlo.

Policija Mumbaja na ovaj način želi da smanji napetost i anksioznost vozača za vrijeme vožnje gradskim saobraćajnicama, zbog čega je uveden probni program pod nazivom “Kazneni signal”.

Svjetlosna signalizacija na raskršćima povezana je zvučnim senzorima koji mjere nivo buke. Ako je veća od 85 decibela, nestrpljivi vozači rizikuju da pred semaforom provedu čitavu vječnost.

I premda su na ulicama Mumbaja postavljeni znaci upozorenja, dio vozača još ih nije primijetio.

Čini se da je ovo jedini način koji će omogućiti sprečavanje ogromnih saobraćajnih gužvi, a one se u glavnom indijskom gradu stvaraju zbog velikog broja automobila, kamiona, autobusa i motora.

S druge strane, pješaci će osjetiti brojne pogodnosti zahvaljujući novoj tehnologiji. Imat će više vremena za prelazak ulice kad se zateknu blizu nestrpljivih vozača, a i šetnja ulicama postat će im ugodnija, piše Motortrend.

Policija je evidentirala prve snimke rada sistema za suzbijanje buke koji su odmah postali viralni na društvenim mrežama.

Na licima gnjevnih vozača može se primijetiti zbunjenost kad shvate da zbog neprikladnog ponašanja moraju da pričekaju još nekoliko minuta ispred semafora.

Iskustvo policije Mumbaja motivisalo je i vlasti ostalih indijskih gradova da primijene istu tehnologiju.

Amerikanci se vraćaju na Mjesec: Trumpov preizborni spektakl

Počela sjednica Doma naroda PSBiH uz riječi Zlatka Miletića: “Sretan vam dan ljubavi!”