Parlament BiH

Zapošljavanje stranaca u BiH: Najviše iz Srbije, Turske i Hrvatske

Biznis

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova u vezi s realizacijom odluka Vijeća ministara BiH o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u razdoblju od 2012. do 2016. godine.

Aktivnosti Bošnjaka u Sjevernoj Americi bogate i svakodnevne

Usvojen je i Izvještaj Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine o izdatim radnim dozvolama u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2012. – 2016. godina. Ministarstvo civilnih poslova intenzivirat će aktivnosti na izradi okvirne politike zapošljavanja u BiH. Udio godišnjeg broja zaposlenih stranaca u BiH u odnosu na prosječan broj zaposlenih u posljednjih pet godina u našoj zemlji kretao se od 0,3 do 0,4 posto, što potvrđuje da zapošljavanje strane radne snage nema kvantitativni utjecaj na tržište rada u Bosni i Hercegovini.

Prema državama porijekla, najviše stranaca koji su radili u BiH u 2016. godini dolazilo je iz Srbije, Turske, Hrvatske, Kine i Italije. Najviše stranaca, njih 1.171, imalo je visoku stručnu spremu. Prema standardnoj klasifikaciji djelatnosti, gotovo 60 posto radnih dozvola u 2016. godini izdato je u trgovini (608), u prerađivačkoj industriji (430), u poslovanju nekretninama (278) te u obrazovanju (246). To je i dugogodišnji trend, osim sektora poslovanja nekretninama, koji je zabilježio nagli rast u 2016. godini od 72,67 posto.

Popunjenost kvote za ukupno izdate radne dozvole stranim državljanima u BiH u prošloj godini iznosio je 67 posto i nije mijenjan u odnosu na prethodne godine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.