Zašto je važno pročitati knjigu Aiše Purak: Kad krenete, nećete moći da se zaustavite…

Aiša Purak

Lijepo je vidjeti akademske aktivnosti Bosanaca i Hercegovaca koji ne žive u domovini jer se samo tako mogu razbiti stereotipi koji o našim ljudima izvan matice često razvijaju u provincijama.

Aiša Purak predstavlja svoju knjigu o bh. izbjeglicama

Bosanci i Hercegovci izvan domovine su uspješni ljudi koji žive svoje živote daleko od rodne grude, ali opet je nikad ne zaboravljajući. Primjera je mnogo, a posljednji nam dolazi iz Sjeverne Amerike.

Tamo živi Aiša Purak, Bosanka čija je promocija knjige zakazana za subotu 17. juna nakon akšam namaza u prostorijama Bošnjačkog islamskog centra Hamilton. S autoricom Purak razgovarali smo o njenoj knjizi koja je već privukla veliku pažnju u bošnjačkoj zajednici ovog dijela svijeta.

”Knjiga govori prvenstveno o putu naših Bošnjaka od Bosne do Amerike i strahotama kroz koje su prolazili, ali i o mogućnostima koje su našli u Americi. Knjiga je satkana od razgovora i kazivanje naših Bošnjaka, iz prve ruke, koji su željeli da se njihove patnje i stradanja zabilježe i otrgnu od zaborava, da ostane pouka i poruka mlađoj generaciji koja nije, srećom, prolazila kroz ratne golgote. Bilježi potresna kazivanja naših majki koje su izgubile svoje sinove i još im kosti nisu našle; priče naših Bošnjakinja čiji su muževi ubijeni, a one ostale same sa svojim jetimima; kazivanja naših dobrih Bošnjana koji su preživjeli logore i sve strahote i patnje logora. Ukratko, knjiga govori o životu Bošnjaka u Americi, o njihovim iskušenjima i tegobama na koje su nailazili, o gubitku njihove djece koju su doveli u Ameriku da bi im pružili bolji život, a onda ih u Americi izgubili zbog droge, ili udajom za Amerikance. Naravno, nijedna od ovih tema se nije mogla obraditi a da se ne spomene, makar usputno, historija Bosne i Bošnjaka, bosanskog jezika i prvih bosanskih migranata u Americi”, kaže autorica Aiša Purak za BHDijaspora.net.

”Veċ radim na svojoj sljedećoj knjizi”

Dodaje da je pisanje trajalo neke dvije godine.

”Pisanje, sakupljanje intervjua i statistika trajalo je nešto kraće od dvije godine. Knjiga je stručni rad i proizišla je iz mog magistrata. Potkrijepljena je historijskim činjenicama, stručnom literaturom, te je pregledana od strane stručnih historičara i može se koristiti u obrazovnim ustanovama. Preporučujem je svim Bošnjacima svih uzrasta, a posebno našim mektebima širom Amerike. Kada sam završila svoj magistarski rad, predala sam ga na pregled svome profesoru. On me je sutradan nazvao telefonom i rekao da nije mogao prestati čitati moj rad i da nije spavao cijelu noć do 5 sahati ujutro, dok nije završio s čitanjem. Tada mi je rekao da se ovaj rad mora objaviti kao knjiga i staviti na raspolaganje široj čitalačkoj publici. Nedavno sam dobila sličan komentar od mog susjeda, Amerikanca, koji je isto rekao da nije spavao dok nije pročitao cijelu knjigu i da želi pokloniti nekoliko knjiga svojim prijateljima. To su mi bila dva dragocjena komentara koja su mi potvrdila da sam uradila dobar posao”, priča Aiša koja se neće zaustaviti samo na ovoj knjizi. Naime…

”Veċ radim na svojoj sljedećoj knjizi. Smatram i da Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike radi dosta na očuvanju vlastitog indentiteta. Međutim, pitanje je da li je to dovoljno i da li aktivnosti koje organizira obuhvataju dovoljno veliki broj Bošnjaka. Iako postoje i druge političke i kulturne organizacije Bošnjaka u Americi, one nisu dovoljno dobro uvezane i organizirane, te su svedene na manje krugove. To je tek tema za sebe, ali je važno da je spomenemo kako bismo dobili preciznu sliku stanja u kojem su Bošnjaci Amerike trenutno. Neophodna je jedna detaljna reforma naših sadašnjih organizacija kojom bi se otvorila vrata svim Bošnjacima, bez diskriminacije na bilo kojoj razini, da mogu ravnopravno učestovati u radu i aktivnostima za dobrobit Bošnjaka Amerike i naše, svima nam mile, Bosne i Hercegovine”, zaključuje Aiša za kraj razgovora za portal BHDijaspora.net.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.