in ,

ZAŠTO OVO KRIJU KAO ZMIJA NOGE Za nepovjerovati je šta se dešava nakon hapšenja Juliana Asangea

Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže Džulijana Asanža gori su nego za teroriste. Asanž ima pravo na dvije posjete mjesečno i nalazi se u teškoj izolaciji. Asanž se nalazi u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu. Osuđen je na 50 sedmica zatvora. Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, i dalje je u zatvoru. Osnivač Vikilisa čeka ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gdje se suočava s 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni. Istog dana, kada je Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, Ekvador je dobio kredit MMF-a. Zapravo, Asanž je prodat kao roba na pijaci.

U decembru 2010. godine, Vikiliks je objavio 250.000 američkih tajnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku. Nikada u istoriji jedna velika sila nije izgubila kontrolu nad tolikom količinom tajnih dokumenata. Tada, u decembru 2010., Asanž je postao traženiji od Bin Ladena, a neki su javno i bez uvijanja pozivali na njegovo ubistvo. Tada, u decembru 2010., lomača, na kojoj je trebalo spaliti Asanža, već je bila spremna.

11. aprila ove godine, kada je Asanž uhapšen, lomača inkvizicije najzad je bila spremna. Bio je to dan u kojem je umrla istina. Hapšenjem Asanža, uhapšena je i istina. 11. aprila 2019., Asanžu su definitivno začepili usta. Ali, Asanž je prije devet godina ogolio njigove fašističke laži do temelja i njihove imperijalne ratove koji su ostavili milione mrtvih iza sebe. Kreatorima ovih ratova niko nije sudio, niti ih vodio u lisicama, ali Asanža jesu. Niko neće suditi Bušu, Ramsfeldu, Čejniju, Pauelu, Hilari Klinton, Toniju Bleru i ostalim zločincima i bjelosvjetskoj bagri i bandi, ali Asanžu hoće. Ljudske mizerije i nakaze Buša i kompaniju primaju u salonima, oni drže predavanja o demokratiji iako su im ruke krvave do lakata.

Njima se ne sudi, Asanžu se sudi. Tako završe oni koji se bore za istinu. U svijetu laži, istina je luksuz, opasno se baviti istinom, najviše neprijatelja imaju oni koji se bore za istinu i govore istinu. Istina je najveća Asanžova ostavština. A istine se boje, istini sude, istinu vode na optuženičku klupu, istinu vode u tamnicu, istinu spaljaju na lomači. Kao nekada, u vrijeme inkvizicije. Prije ili kasnije, zastava od trinaest vodoravno poredanih crvenih i bijelih pruga i 50 zvijezda dolazi po ljude kao što je Asanž. Zastava slobode i demokratije.

Za novinare Šarli Ebdoa, najobičniju grupu ratnih huškača, danima se protestvovalo. Za Asanžom, osim rijetkih protesta, niko ne plače. U britanskoj tamnici, a možda sutra i u američkoj, trune i trunuće Džulijan Asanž, koji se usudio reći istinu i ogoliti fašizam. Okujte Džulijana u lance, okujte ga teškim okovima, okujte sve one koji govore istinu.

(Mladen Marić)

Kako je Izetbegović zaslužio Dodikov orden zasluga

Odron na putu zbog zemljotresa: Pogledajte u kakvom se stanju nalazi cesta prema Vlašiću