in ,

Zašto Putinovi trolovi slave nasilne demonstracije u Francuskoj?

U jučerašnjim demonstracijama učestvovalo je gotovo 136.000 ljudi. Uhapšeno je više od 1.700, a u zatvoru je zadržano 1.220 osoba. Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) suočava se s hrpom kritika, ali ne samo u svojoj zemlji. 

Kremljski Twitter profili šalju lažne vijesti? 

Naime, više od 600 Twitter profila poznatih po promociji politike Kremlja pokrenulo je kampanju s heštagom #giletsjaunes, u prijevodu “žuti prsluci”.  Ti Twitter profili inače objavljuju vijesti iz SAD i Rusije, no posljednjih sedam dana najviše pišu o demonstracijama u Francuskoj. 

– Ovo je prilično jaka naznaka da postoji interes za jačanje sukoba za publiku izvan Francuske – smatra Bret Skafer (Schafer), američki analitičar društvenih medija. 

Veliki dio tvitova dolazi od ruskih državnih medija, uključujući “Sputnik”, “Russia Today (RT)” i “Ruptly”. Svi ti mediji prate situaciju u Francuskoj, no njihove vijesti nisu u potpunosti provjerene. Tako je RT saopćio da je u demonstracijama povrijeđeno 12 novinara, daleko više nego što su objavile druge medijske organizacije.

Objavili su da francuski policajci skidaju svoje kacige kao znak podrške demonstrantima

“Sputnik” i RT posljednjih su dana objavili da većina francuske policije više ne podržava Makrona i pridružuje se demonstrantima. Njihovi izvori su predstavnici dvaju malih sindikata koji su na ovogodišnjim državnim sindikalnim izborima osvojili manje od 4 posto glasova.  Lokalna policija i novinari demantirali su navode ruskih medija, tvrdeći da su policajci samo nakratko skinuli svoje kacige da bi porazgovarali s demonstrantima. 

“Sputnik” i RT još nisu komentirali ovu situaciju.

Makron je u svojoj predsjedničkoj kampanji prošle godine optužio Kremlj da o njemu širi lažne vijesti jer je “zauzeo jači stav” prema Rusiji nego njegovi glavni suparnici Marina La Pen (Marine Le Pen) iz krajnje desnice i konzervativni republikanac Fransiz Filon (Francois Fillon). 

“Sputnik” je tako objavio da je Makron vodio dvostruki život i bio “podupiran bogatim homoseksualnim predvorjem”, dok je jedna lažna internetska stranica objavila da je Makronovu kampanju finansirala Saudijska Arabija.

Neopisiva tuga u Novom Travniku: Danas dženaza majci i kćerci

Savjetnik Milorada Dodika na TV-u pričao takve stvari da je u uređenoj zemlji vjerovatno bi bio zatvoren