in

Zašto veterinar govori o pandemiji koronavirusa u Sarajevu?

Iako Krizni štab KS kojeg imenuje Ministarstvo zdravstva ima 13 članova na čijem je čelu Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u KS posljednjih dana saopštava veterinar Kemal Beganović. Beganović je angažovan kao vanjski saradnik Ministarstva zdravstva iako je uposlen na Veterinarskom fakultetu. Do danas nije jasno na osnovu kojih referenci je Beganović imenovan u Krizni štab KS.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS usvojen je niz zaključaka, a jedan od njih se odnosi i na rekonstrukciju Kriznog štaba KS. Iako je Vlada KS jučer hitno razmatrala te zaključke i poduzela određene aktivnosti na ispunjenju usvojenih zaključaka, promjena članova Kriznog štaba nije razmatrana. Inače, Ministarstvom zdravstva KS rukovodi ministar privrede Draško Jeličić (DF) te bi on trebao donijeti i odluku o promjeni članova Kriznog štaba.

Javnost se s pravom pita da li nam podatke o epidemiji, borbi s koronavirusom, testiranjima, i drugim preporukama zaista treba prezentirati veterinar.

Drugi problem je što Beganović ne može odgovoriti na pitanja koja su vezana za testiranja, retestiranja, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije jer to nije njegova struka. Na ta pitanja bi trebala svakodnevno odgovarati Aida Pilav i to zbog dvostruke funkcije koju obavlja. Iako shvatamo da direktorica i predsjednica Pilav ima puno posla, evidentno je da ona dobila i puno kritika zastupnika Skupštine KS zbog odlaska na godišnji odmor usred pandemije, ali to nije razlog da Pilav ignoriše građane i da ne ih uputi u ono što se događa u Sarajevu.

Ako je Beganović jedini spreman izaći pred javnost od preostalih članova Kriznog štaba onda je rekonstrukcija zaista hitno potrebna.

Zamislimo samo situaciju da je došlo do velike zaraze među životinjama, a podatke o tome nam daje ortoped ili direktor Hitne pomoći. Nije uredu, zar ne?

Štab broji 13 članova: dr. Aida Pilav predsjednica, prof. dr. Mirsada Hukić član ANU BiH, dr. Ismet Gavrankapetanović v.d. direktora “Opća bolnica”, prim. dr Amra Junuzović – Kaljić ispred Skupštine KS, član, doc. dr. Rusmir Baljo infektolog KCUS-a, član, prim. dr. Muhamed Ahmić genralni direktor JU Dom zdravlja KS, član, magistar nauka dr. Adem Zalihić, član, dr. Anisa Bajramović specijaliste epidemiolog, član, Izet Smajić sanitarni inspektor KS, član, dr. Alma Kadić pomoćnica ministra ispred Ministarstva zdravstva KS, Alen Katović diplomirani pravnik, pomoćnik ministra ispred Ministrstva zdravstva KS član, Kemal Beganović vanjski saradnik ispred Ministarstva zdravtsva KS i Azra Đozo, diplomirani žurnalista ispred Službe KS, član.

(Patria)

Zuhdiju ostavila cura, on poludio i uzeo automatsku pušku…

KRIZNI ŠTAB FBIH IZDAO VANREDNO SAOPĆENJE Građani BiH, apelujemo na vas…