Dodik i Lukač

Zastrašujuće najave: “To je stvaranje Vojske Republike Srpske! Neko je njima obećao da mogu kompenzirati Kosovo za BiH”

Događaji Vijesti

Eldin Vrače, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, za N1 je kazao da je najavljeno formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj zapravo militarizacija, odnosno stvaranje Vojske Republike Srpske.

On smatra da se to radi kao jedna vrsta pritiska da se što prije formira vlast na državnom nivou, odnosno da je Milorad Dodik u panici jer ministri SNSD-a još nisu na vlasti.
“NSRS je usvojila nacrt – idu u formiranje rezervnog sastava koji prema našem mišljenju idu u militarizaciju i stvaranje vojske Republike Srpske. To je militarizacija”, kazao je.

Kao dobru stvar istakao je to da je prisustvo predstavnika Evropske unije, OHR-a i Ambasade SAD-a na sjednici Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH dobra stvar, kao i dolasci zamjenika direktora CIA-e i NATO delegacije.

“Mi smo odgovorili onako kako je trebalo da se odgovori. Mi trebamo da uključimo OHR, koji za dva dana ima da iznese izvještaj. Vidim da je agresivniji i smatram da smo dobar potez povukli. Ovaj put diplomatska rečenica da su jako zabrinuti prelazi svaku mjeru.
Formiranje rezervnog stastava u FBiH bi značilo da stvaramo Teritorijalnu odbranu FBiH”, poručio je Vrače.

Vrače je kazao da migrantska kriza ne postoji u Republici Srpskoj, da RS nema migrantskih centara – te da je jedini kanton koji je u krizi Unsko-sanski.

“Njima treba pomoći. Inicirali su vanrednu sjednicu, da se pomogne policiji USK, bolnici Irfan Ljubijankić i domovima zdravlja, koji ostaju bez sredstava”, poručio je Vrače za N1.

Kome trebaju rezervni sastavi i ko od njih profitira?
“Svi kao poštuju teritorijalni integritet BiH, ali ovo je pritisak. Republika Srpska od Srbije dobija 9.5 miliona eura za obnovu škola. U budžetu nemaju novca za formiranje sastava. Ta sredstva su prebačena, što u prevodu znači da Srbija podržava naoružavanje. Neko je njima obećao da mogu kompenzirati Kosovo za BiH. Ne znam ko je to obećao, u Berlinu je jasno rečeno da od toga nema ništa. Kosovo su izgubili prije 20 godina. BiH je stekla neovisnost 1. marta, kamo sreće da se okrenemo stvarnim pitanjima”, poručio je Vrače.

“Ništa nije urađeno od izbora. Treba biti jasno ko je na vlasti. Dodik je paničan jer mu ministri nisu na državnoj vlasti. Možda se plaše ljudi da bi se što prije uspostavila vlast”, rekao je u Danu uživo.

Leave your vote