in ,

Zastrašujući snimci iz Sirije: Djeca sa opekotinama po tijelu, sličnim onima koje nastaju od zabranjenog hemijskog oružja

Pojavile su se zastrašujuće fotografije i snimci na kojima se vide djeca iz Sirije sa teškim opekotinama – usred tvrdnji da Turska koristi zabranjeno hemijsko oružje u borbama protiv Kurda.

Užasni snimci napravljeni su u ponedjeljak u bolnici u Tal Tamru u blizini pograničnog grada Ras al-Ajn, u kojem se vode najteže borbe. Na njima se vidi dječak sa dubokim opekotinama po cijelom gornjem dijelu tijela, prenosi Daily Mail.

Dok su ga dovodili u bolnicu, čuje se kako dječak moli oca da zaustavi gorenje.

– Tata, zastavi ovo gorenje, preklinjem te – čuje se kako izgovara dok trpi nesnosne bolove. Doktori su mu odmah dali dozu morfijuma. Mediji prenose da je navodno proveo 12 sati u agoniji, prije nego što je pristupljeno liječenju.

Hamish de-Breton Gordon, britanski stručnjak za hemijsko oružje, rekao je da se opekotine podudaraju sa bijelim fosforom – zabranjenim hemijskim oružjem koje se zalijepi za kožu i sagorijeva u dodiru sa vlagom, što znači da se ne može ugasiti.

Video su objavili kurdski mediji zajedno sa fotografijama drugih dječaka iz bolnice u Al-Hasakah, također u blizini Ras al-Ajna. Na njima se vidi da dječaci imaju duboke opekotine na licu.

Doktor Fares Hamu, obraćajući se kurdskim medijima u srijedu, rekao je da se opekotine podudaraju sa upotrebom zabranjenog hemijskog oružja, poput napalma.

Napalm je mješavina agensa za geliranje i isparljivih petrohemikalija (obično benzin (petrol) ili dizel-gorivo) koji se zalijepe za metu prije paljenja i uveliko su korišteni u ratu u Vijetnamu.

Bijeli fosfor se može koristiti za pravljenje dima ili kao marker bojnog polja, ali može biti raspoređen i kao smrtonosno zapaljivo oružje, upotreba koja je međunarodnim zakonom zabranjena.

Sve slike i video snimci nastali su prije primirja o kome je pregovarao potpredsjednik SAD Mike Pence sa Turskom, a koje je stupilo na u četvrtak uvečer.

Po uslovima sporazuma, Turska će zaustaviti napad na sjever Sirije na pet dana, dok se kurdske snage povuku iz “sigurne zone” široke 20 milja, koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi stvoriti duž granice.

Međutim, u petak ujutro bilo je izvještaja o granatiranju i pucnjavi u Ras al-Ajnu, što predstavlja kršenje primirja.

Za sada nema zvaničnog saopćenja sa druge strane, da li je u napadu Turske na kurdske snage korišteno zabranjeno hemijsko oružje.

Zbog lažnih diploma 23 radnika BH Pošte dobila otkaz!

Ko ovdje koga laže? Erdogan tvrdi da vlada primirje, a Kurdi da se nastavlja tursko bombardiranje