Zastupnik u Bundestagu Juratović o novoj ulozi Njemačke: “Neće se EU prilagođavati BiH, vi nemate nikakav poseban položaj”

Posljednje spekulacije o aktivnijoj ulozi Njemačke u rješavanju političkih problema u našoj zemlji te evidentnom dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, komentarisao je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Juratović na početku kaže kako misli da je dobro da gospodin Schmidt preuzima tu odgovornost visokog predstavnika te je dobar još veći angažman Njemačke i Evropske unije oko pomoći Bosni i Hercegovini na ulasku u EU.

“Gospodina Inzka se svakako može ocjenjivati, ali imam osjećaj da OHR i evropske institucije nisu dobro sarađivale i njegov angažman je u tom odnosu bio oštećen. Tek će budućnost pokazati njegove utjecaje na procese demokratizacije i reformi”, kazao je Juratović te se ponadao kako će se angažman EU u narednom periodu dodatno pojačati.

Juratović sad već skoro izvjesnog budućeg visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta poznaje odlično jer su zajedno godinama u Odboru za vanjsku politiku Bundestaga.

“On je na neki način tih, ali i odlučan. Ne popušta dok ne dođe do cilja koji je zacrtao”, kazao je.

Prokomentarisao je jučerašnju izjavu Inzka kako očekuje “robusnu politiku” međunarodne zajednice te da su Merkel i Biden dobitna kombinacija za BiH.

“Gospodin Schmidt nije novi na političkoj sceni, on se već dugo zalaže za snažnije odnose Njemačke i Zapadnog Balkana, ali je isto tako neko ko ima dobre kontakte i seriozan pristup stvarima, kako prema Americi tako i Rusiji”, izjavio je.

Njemačko zalaganje, a i sam sam dio te politike, nastavio je, uvijek je bilo za mir i stabilnost u Evropi, a toga nema bez mira i stabilnosti na Balkanu.

“Zapadni Balkan se posmatra kao unutrašnje dvorište EU i ne možemo više posmatrati kako se svaki čas dešava neka nova poruka, neki novi potezi. Mislim da se treba krenuti korak dalje, a tačno se zna agenda za ulazak u EU”, kazao je on.

Prošlo je 25 godina od Dejtona ili 30 od raspada Jugoslavije, nastavlja on, ne može se gledati da je jedan dio tog prostora ušao u Uniju, da drugi dio nije, da su stalno neke nestabilnosti…

“Nama je stalo da se situacija na Zapadnom Balkanu što prije sredi, na jedan pravilan način i što prije. Evropa ne može dati više vremena za sređivanje situacije na terenu”, izjavio je.

Za krizu u Federaciji BiH, odnos Hrvata i Bošnjake te zahtjeve HDZ-a za promjene Izbornog zakona kazao je da se s međunarodnom zajednicom na terenu mora dogovoriti kako prekinuti blokade i krenuti dalje.

“Mora se riješiti pravni sistem, pod hitno suzbijanje korupcije i na kraju krajeva ne može se izbjeći ono što je donešeno presudom Sejdić – Finci. Moram biti direktan, Evropa se neće prilagođavati BiH, nego se BiH treba prilagoditi EU ako želi biti dio nje”, kazao je.

Mi ne možemo prekršiti naša pravila, naše principe i naš sistem i ustupke praviti jednoj zemlji koja želi ući u EU samo zato jer ona misli da ima neki posebni položaj, naveo je.

“BiH nema nikakva poseban položaj, sistem prava, osnovnih ljudskih prava koji je temelje EU mora preuzeti BiH. Bez ravnopravnosti svih građana na cijelom dijelu države nema dalje. Svaka stranka koja to prihvati je dobrodošla”, zaključio je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.