in

Završena istraga u Haagu: Ko je kriv za smrt Slobodana Praljka?

Slobodan Praljak

Istraga Haškog tribunala o samoubistvu generala Slobodana Praljka je završena i nije ukazala na bilo kakav propust službe obezbjeđenja i protokola Tribunala, rekla je njegova advokatica Nika Pinter.

Zagrebački “Jutarnji list” navodi da to znači da niko neće odgovarati za unošenje hemikalije kojom se Praljak ubio, ali i da nema odgovora na pitanje kako je otrov uopšte dospeo u sudnicu Haškog tribunala. Pinterova je rekla da još jednu istragu vodi holandska policija, koja će o rezultatima obavistiti hrvatsko diplomatsko predstavništvo, prenosi Srna.

U sobi Slobodana Praljka nakon njegove smrti pronađena je koverta sa imenom Nika, ali u njoj je bilo još jedno pismo, upućeno njegovoj supruzi.

Pinterova kaže da bi se odmah odazvala pozivu suda ako bi se pokazalo da je saučesnica u Praljkovoj smrti, dodajući da bi ta istraga kratko trajala, jer Praljka nije vidjela poslednjih godinu dana.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. novembra prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno sa Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Drama u BiH zbog snijega

Drama u BiH: Čobanin sa hiljadama ovaca odsječen od svijeta

Kolinda Grbar Kitarović

Pripreman atentat na Kolindu u Sarajevu: Procurili šokantni detalji