Zbog prekida izbora u Stocu, Salmir Kaplan osuđen na dvije godine zatvora

Kažnjeni su i novčano, Kaplan i Mahmutčehajić sa po 1500 KM, a Ljuboviću sa 1000 KM i to za oštećenje tuđe stvari.

U Općinskom sudu Čapljina danas je izrečena nepravomoćna sudska presuda Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutčehajiću i Ahmetu Ljuboviću koji su optuženi za uništavanje izbornih isprava, sprečavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari.

Riječ je podsjetimo o prekidu izbornog procesa U Stocu 2. oktobra 2016. godine, a nakon skoro četverogodišnjeg sudskog procesa danas su im izrečene zatvorske kazne i to, Kaplanu u trajanju od dvije godine, Mahmutčehajiću godina i četiri mjeseca, a Ljuboviću 10 mjeseci.

Također, kažnjeni su i novčano, Kaplan i Mahmutčehajić sa po 1500 KM, a Ljuboviću sa 1000 KM i to za oštećenje tuđe stvari.

U prvoj reakciji nakon izricanja presude Kaplan je ustvrdio da je riječ o političkoj optuženici i političkoj presudi.

– Ne postoji drugostepeni organ ni Kantonalni sud pa čak ni kod nas koji ovako nešto može potvrditi. Uopće se nisam nasekirao, relaksiran sam što se ovoga tiče, ovo je generalno pokušaj HDZ-a, prije svega lokalnog HDZ-a Šćepana Boškovića i malih lokalnih igrača da pripreme sebi teren 2020. godine-rekao je između ostalog Kaplan, najavivši žalbu Kantonalnom sudu Mostar.

Spomenko Jukić, tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona rekao je da su u principu zadovoljni osuđujući dijelom presude.

– Smatramo da su preblage kazne ali kada dobijemo pismeni otpravak presude vidjet ćemo kakvu ćemo odluku donijeti-kazao je Jukić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.