in

Zemlje širom svijeta pokušavaju spriječiti drugi val koronavirusa nakon povratka s odmora

Zemlje poput Južne Koreje u nedjelju su se odlučile za nove, strože mjere protiv covida-19, zatvarajući plaže i restorane kako bi pokušale izbjeći drugi val, dok se u nekim drugim zemljama kao uzrok mogućeg drugog vala označava povratak s godišnjih odmora.

Seul je na čitavom svojem teritoriju od nedjelje uveo restrikcije koje su već na snazi u glavnom gradu, od sportskih susreta u zatvorenom do zatvaranja muzeja.

Odluka je donesena nakon što je zemlja koja se zahvaljujući testiranju i brzom pronalaženju kontakata uspjela dobro othrvati prvom valu, registrovala više od 300 slučajeva dva dana zaredom, najviše od marta. “U vrlo smo osjetljivoj fazi koja bi mogla biti početak drugog vala u zemlji”, rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo u subotu, prenosi Hina.

U Evropi je također prisutan strah od drugog vala, uglavnom u Italiji koja je bila jedna od najpogođenijih zemalja u prvom. Područje Rima registrovalo je rekordan broj u 24 sata od početka pandemije od kojih je većina vezana uz povratak s odmora. Upire se prstorm na povratnike sa Sardinije koja je bila pošteđena u prvom valu, ali na kojoj su dolasci i odlasci neopreznih turista doprinijeli širenju virusa. U svjetlu te situacije, predsjednik regije Lacio Nicola Zingaretti zatražio je uvođenje “hitnih kontrola na mjestima iskrcaja” s ostrva.

I u Njemačkoj je broj novih zaraza narastao zadnjih dana, zbog masovnog povratka turista koji su proveli praznike u rizičnim područjima. Broj potvrđenih slučajeva u nedjelju – nova 782 – manji je nego prethodnog dana kada je bilo registrovano preko dvije hiljade novozaraženih, 2034. Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši od toga 25. aprila, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije.

U Irskoj su vlasti ove sedmice odlučile osnažiti mjere o okupljanjima, pa je sada najveći broj dopuštenih osoba šest. U toj se zemlji, kao i u ostatku Evrope, vlasti pripremaju za novu školsku godinu, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje maske za svu djecu iznad 12 godina, u svim situacijama u kojima je nose i odrasli.

Francuska je nametnula sistematsko nošenje masku u razredima. “Nalazimo se u rizičnoj situaciji” u smislu covida-19, rekao je ministar zdravstva Olivier Véran u razgovoru za list Journal du Dimanche, ističući strahove da bi mladi mogli prenijeti bolest starijima i osjetljivijima. Epidemija se nikad nije zaustavila, “ona je samo bila kontrolisana u vrijeme karantina”, rekao je.

Na svjetskoj razini, broj zaraženih u nedjelju je prešao 23 miliona kao i 800.000 umrlih. Latinska Amerika i Karibi imaju više od 255.000 umrlih. Više od polovine umrlih na planeti bilježe četiri zemlje: SAD, Brazil, Meksiko i Indija. Više od 60.000 osoba umrlo je od covida-19 u Meksiku, što je brojka koja je nadaleko premašila “najkatastrofalniji scenarij” nadležnih.

U Indiji je broj zaraženih prešao u nedjelju 3 miliona. Ta zemlja od 1.3 milijarde stanovnika ima 3,044.940 zaraženih sa 69.239 novih slučajeva u 24 sata. Posljednji milion zaraženih Indija je zabilježila u samo 16 dana, a prošli u 21 dan, brže nego SAD ili Brazil. Indija zadnjih 18 dana ima najviši broj novozaraženih dnevno u svijetu.

 

Foto: Pixell

Penzionisani ljekar Mensur Hadžibeganović prebolio COVID-19: Poštovati mjere, ne zna se ko nas može zaraziti

UŽAS KOD ŠAPCA: Očuh silovao 12-godišnju pastorku u autu, uhvaćen tokom bjekstva