Žena greškom postala milionerka preko noći, ali onda je uslijedilo veliko razočarenje!

Ženska posla

Zamislite da se probudite jednog jutra, a vaš saldo na kreditnoj kartici se poveća za nekoliko miliona! Upravo to se nedavno desilo Jessica-i Tim, iz jedne australijske kompanije.

Ona je dobila povrat novca za otkazani let od avio-kompanije Qatar airways u iznosu do 19,6 miliona dolara (28 miliona australijskih dolara). Riječ je bilo o letu u biznis klasi od Jakarte do Londona koji je otkazan zbog virusa korona.

Jessica je očekivala da će joj nadoknaditi troškove u iznosu oko 2.800 dolara. Umjesto toga, dobila je 19,6 miliona dolara.

Ovo može izgledati kao bizarna suma za povraćaj novca kada karta košta samo oko 2.800 dolara. Ali iznos nije bio sasvim slučajnost. Kako je prvi let na ovoj karti bio iz Jakarte, ona je prvobitno plaćena u rupiji.

Kada se pretvori ta suma, to je bilo 28,179,000 rupija.

Čini se da je negdje tokom procesa greškom citiran/ukucan iznos u indonezijskoj rupiji. Srećom po Qatar airways, greška je brzo primijećena i ispravljena već sljedećeg dana.

Greške zbog konverzije valuta su čest problem sa povratom novca. S tim što je neke kompanije plate baš skupo.

Zbog toga su mnoge avio-kompanije uvele posebne smjernice kako da se unaprijed otkriju potencijalne greške. Do sada se pokazalo da je najčešći njihov uzrok, ljudski faktor.

Leave your vote