in , , ,

Zeničko – dobojski kanton na dnu: Radnici u BiH priželjkuju platu od 1600KM!

Istraživanje pokazalo

Niske stope ekonomskog rasta, dodatno povećana nezaposlenost, pad vrijednosti rada te općenita besperspektivnost, ono je što će obilježiti stanje u BiH idućih godina, a u kombinaciji s relaksiranim zakonima o useljavanju u nekolicini država EU-a, značit će pravi cunami iseljavanja iz BiH.

U BiH ni dvije prosječne plate nisu dovoljne za osnovno preživljavanje četveročlane porodice.

Prosječna plata oko 950 KM daleko je ispod potrošačke košarice, koja doseže i 2000 KM.

Najniža prosječna plata u FBiH prošle godine zabilježena je u ZDK-u, dok je najveća ostvarena u SK-u.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u FBiH tijekom prošle godine iznosila je 928 KM.

Razlike su drastične u različitim dijelovima zemlje. U općini Sarajevo Centar s 1365 KM prosječna neto plata viša je za 437 KM u odnosu na prosjek FBiH, dok je u općini Doboj Istok niža za 357 KM, iznosila je svega 571 KM.

Prosječna plaća u USK-u prošle godine iznosila je 872 KM, u PK-u 808 KM.

Kada je riječ o ZHK-u, prosječna neto plata isplaćena u prošloj godini iznosila je 861 KM, a u HNK-u 1011 KM.

Prosječna plaća u SK-u bila je 1153 KM, BPK 810 KM, ZDK 793 KM i TK 824 KM.

Preniski prihodi i nemogućnost preživljavanja tjeraju ljude iz BiH. Iseljavanje je problem cijele regije, najviše Hrvatske zbog olakšanog zapošljavanja u EU.

Istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanja na regionalnom tržištu rada provela je web-stranica za zapošljavanje Poslovi Infostud i partnerske stranice za zapošljavanje MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si, a u njemu je učestvovalo više od 5000 ispitanika.

Kad je riječ o visini zarade kojom bi bili zadovoljni, najviša očekivanja imaju građani Hrvatske – 2145 KM u prosjeku. Najniža očekivanja imaju u S. Makedoniji, gdje je očekivana zarada 1022 KM.

Ispitanici iz Srbije očekuju u prosjeku 1182 KM, a u BiH 1577 KM. Zanimljivo je i da posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz BiH (76%), a najmanje oni iz Makedonije (65%).

Većina nezaposlenih (65%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li riječ o onima u njihovoj struci ili izvan nje. Posao u struci najviše traže nezaposleni iz BiH, a najmanje iz Hrvatske.

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima dobri međuljudski odnosi na prvom su mjestu. Ispitanici iz Hrvatske su nešto više ističu ovaj faktor nego ispitanici ostalih zemalja.

Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz BiH i Hrvatske, koji posebno cijene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje čimbenike gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj mjeri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vrijeme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Ambasador SAD Eric Nelson obratio se građanima BiH na bosanskom jeziku: Pogledajte šta je poručio!

Miralem Pjanić bijesan zbog statusa u Barci: “Ne mogu prihvatiti ovo!”