Žestok sukob Dodika i Šarovića: Vi ste, člane Predsjedništva BiH, to uradili i ne možete se opravdati, jer je to historijska greška!

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, počiva na potpunom revizionizmu.

Cilj tog dokumenta je, kaže, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

“Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine te ponizi srpske žrtve” ustvrdio je Dodik u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

Pozvao je entitetske parlamentarce da Rezoluciju o poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta odbace kao neprihvatljivu za RS i Srbe.

Šarović Dodiku: Ti si predao jasenovačku građu

Predaja jasenovačke građe i izbjegavanja osude ustaškog pokreta i blajburške mise su velike izdaje prema srpskom narodu i, šta god učinili, Milorad Dodik i SNSD se ne mogu opravdati, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Šarović je rekao da je suština zakazivanje posebne sjednice NSRS-a, na kojoj se razmatra informacija o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“, pokušaj SNSD-a da pravda svoje istorijske greške, među kojima je činjenica da nisu podržali rezoluciju kojom se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu.

Šarović je u obraćanju poručio Dodiku da će mu stalno spočitavati izdaju koju je počinio prema srpskom narodu, prenosi Slobodna Bosna.

„Vi ste, člane Predsjedništva BiH, to uradili i ne možete se opravdati, jer je to istorijska greška”, kazao je Šarović.

“Mi smo Rezoluciju podržali zato što osuđuje identifikaciju Sarajeva s Blajburgom. Vi ste na pogrešnoj strani i niste imali snage da se oduprete tome radi nekih vaših prijatelja i radi osude predaje jasenovačke građe koja je navedena u Rezoluciji“, kazao je Šarović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović poručio je, obraćajući se na posebnoj sjednici, da je Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, s obzirom na njen sadržaj, a još više na posljedice koje će, kako tvrdi, polučiti ili ih je već polučila, sasvim “nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati iz više razloga”.

Izrazio je nadu da je Dom naroda Parlamenta BiH neće ni razmatrati, “a kamoli usvojiti”.

“Iako je ona na snazi manje od desetak dana, ona je i za toliko kratko vrijeme već izazvala brojne nesporazume i nedoumice, tenzije i političke sukobe, učvrstila stare i iskopala nove rovove podjela i razdora kako u Bosni i Hercegovini, tako, i još više, u samoj RS”, rekao je on.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, u ime podnosilaca zahjteva za održavanje 14. posebne sjednice, istaknuo je da je usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta opasan čin, jer su sramno prekrojene historijske činjenice i parlament je zato mora odbaciti.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.