in ,

Žestoka najava iz sindikata: Tražit ćemo da minimalna plata radnika bude 630 KM!

Početak ove godine obilježen je vrlo lošim stanjem prava radnika u BiH, a protekli period reformske agende išao je preko leđa radničke klase, kazao je u intervju za Radiosarajevo.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović.

Dodao je da danas radnici u FBiH nemaju Opći kolektivni ugovor, a prava malog broja radnika „pokrivena“ su granskim ugovorima.

„Oni koji nemaju mogućnost sindikalnog organiziranja nemaju način da bilo kako utiču na svoj položaj. Kao posljedicu svega toga imamo masovan odlazak radnosposobnih građana iz naše zemlje. Mislim da je ova godina presudna za budućnost BiH, u smislu da li će vlasti na svim nivoima poduzeti konkretne mjere i aktivnosti koje će poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika i građana BiH i da li će znati pronaći način kako se oduprijeti problemima koje su uzrokovani odlaskom građana u EU“, naglasio je Šatorović.

Prema njegovom mišljenju, u situaciji gdje država nema adekvatan odgovor prema firmama i preduzećima koja nedozvoljavaju sindikalno organiziranje, logično je da jedina zaštita radnika moguća kroz Opći kolektivni ugovor.

„Tim ugovorom ćemo definirati minimalnu plaću, predložili smo da minimalna satnica iznosi 3,59 KM, što bi činilo minimalnu plaću višu od 630 KM. SSSBiH ne želi da nijemo posmatra se što se dešava oko nas i želimo da poduzmemo konkretne inicijative. Ovo se može nazvati avanturom, ali jedino ovako možemo se boriti sa odlaskom mladih ljudi iz ove države. Najniža plaća od 630 KM ne uključuje naknade i to treba da bude inicijalna kapisla za povećanje svih ostalih plaća i penzija i put ka poboljšanju uslova života u FBiH“, istakao je Šatorović.

Dodao je da se ovaj iznos može dobiti adekvatnim rasterećenjem realnog sektora, privrede i obaveza po osnovu rada.

„Mislim da u tom segmentu imamo podršku Udruženja poslodavaca FBiH, a očekujemo i od Vlade FBiH pozitivan stav. Bez obzira što je Vlada FBiH u tehničkom mandatu očekujemo da uđe i prihvati pregovore. Na taj način bi pokazali da u svom mandatu zaista žele raditi u interesu radnika i građana. Ukoliko ne dođemo do rješenja najniže cijene rada i radnici ne budu imali sigurnost, BiH će ubrzo biti zemlja staraca kojoj neće pomoći nikakvi krediti međunarodnih finansijskih organizacija“, kategoričan je Šatorović.

Prema njegovim riječima, SSSBiH će u narednom periodu pokrenuti i ocjenu ustavnosti člana 114. Zakona o radu FBiH.

„Radi se o koliziji dva člana ovog Zakona. U članu 114. se jasno prezicira rok od 30 dana za podnošenje tužbe za potraživanja radnika, a u članu 115. stoji da zastarjevanje novčanih potraživanja iz radnog odnosa je tri godine. Ta dva člana su u koliziji i mislimo da član 114. ograničava prava građana FBiH“, pojasnio je Šatorović.

„SSSBiH će u narednom periodu imati aktivniju ulogu u društvu. Odlučili smo da ove godine 1. maj bude obilježen kao što je to bilo 2016. godine u Zenici. Tad je poslata poruka Vladi FBiH da je Sindikat ozbiljan socijalni partner, a onda je tadašnja i sadašnja Vlada krenula u destrukciju sindikalnog pokreta. Želimo da te stvari ostavimo iza nas i želimo da se bavimo stvarnim problemima radnika. A imamo najave da će 1. maja sa nama biti i prvi čovjek Evropske konfederacije sindikata, tako ćemo i tu napraviti zaokret. Želimo da 1. maj krenemo obilježavati onako kako se to radi u evropskim zemljama, želimo da iza sebe ostavimo prvomajske izlete i druženja“, istakao je Šatorović.

Inovacija u dobojskoj bolnici: Nova procedura liječenja – ugradnja totalne endoproteze kuka

Marija Šerifović u jeku skandala poslala poruku Jeleni Karleuši