Aleksandar Vulin

Žestoka poruka Aleksandra Vulina u vezi budućnosti Bosne i Hercegovine

Posljednje Vijesti

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ističe da nema nikakve potrebe da se mijenja Dejtonski sporazum i da se ne treba igrati sa tako ozbiljnim stvarima.

“Nema `Dejtona dva`, nema `Dejtona tri`. Ima samo Dejton koji je potpisan. Dejton na osnovu koga funkcioniše BiH. Dejton na osnovu koga postoji Republika Srpska sa jasno određenim nadležnostima, a Srbija je garant tog sporazuma”, naglašava Vulin.

On navodi stav Srbije da promjena Dejtona ne bi poboljšala život u BiH i ponavlja da je za Beograd prihvatljivo sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta.

“Bez toga, bilo ko sa strane ne bi smeo ni da pokuša da nameće `Dejton dva` ili bilo koji drugi Dejton. A, ako bi se to pokušalo, naići će, siguran sam, na otpor svih naroda i entiteta, pa i Srbije/ kao zemlje garanta Dejtonskog sporazuma”, naglašava Vulin i poručuje:

“Nemojte se igrati sa tako ozbiljnim stvarima. Mir u BiH za nas je od najvišeg značaja i učinićemo sve da se sačuva”.

Govoreći o saradnji u oblasti namjenske industrije Srbije sa Republikom Srpskom, Vulin navodi da se radi na tome, konkretno sarađuje i da je Srbija veoma zainteresovana za kapacitete odbrambene industrije RS-a.

On napominje da je nedavno imao zadovoljstvo da obavijesti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željku Cvijanović o potpisivanju ugovora od 280 miliona dinara više od 2,35 miliona evra za remont motora specijalne namjene iz Srbije u Vazduhoplovnom zavodu “Orao” u RS-u i još 70 miliona dinara oko 588.00 evra u Fabrici specijalnih motora Pale.

“Smatramo da tu imamo i dobre ljude i kapacitete. Potrebna je svaka pomoć da se nakon decenija zanemarivanja i pljačkaških privatizacija i svega što je pogodilo ovaj region sve to stavi ponovo u pogon i funkciju”, ističe Vulin i pojašnjava:

“Na konkretnim primerima smo u stanju da obezbedimo konkretne poslove, zaradu i sve ono što je nama bitno. Ovo je i način da kažemo koliko nam je stalo do Republike Srpske i kada kažemo da smo spremni da pomognemo Srpsku na svaki način – evo, ovo je jedan od tih načina”.

Kada je riječ o zločinima nad Srbima u BiH koje su počinili državljani Srbije iz Raške/Sandžaka bošnjačke nacionalnosti, Vulin je rekao da se Srbija bavila svima za koje ima takva saznanja, bez obzira na njihovu nacionalnost i gdje su zločini počinjeni.

“To je pitanje za Ministarstvo pravde, ali načelno kažem – ko god da je počinio bilo kakav zločin, može da računa da će ga pravda stići kada je Srbija u pitanju”, poručuje Vulin.

Komentarišući mogućnost bezbjednosnih problema zbog početka rada Suda za zločine terorističke Oslobodilačke vojske Kosova OVK, Vulin je rekao Srni da ne bi smjelo da bude takvih problema, da to nikome ne bi preporučio, ali da će Srbija biti budna i pratiti situaciju.

“To je civilizacijska obaveza koja je morala biti ispunjena mnogo ranije, tako da je ovo samo nešto što je moralo da se desi. Moguće da postoje elementi koji bi razmišljali u tom pravcu, ali ja to zaista ne bih nikome savetovao, niti preporučio. Mi ćemo biti budni”, navodi on.

Leave your vote

5 razmišljanja na “Žestoka poruka Aleksandra Vulina u vezi budućnosti Bosne i Hercegovine

 1. Ovako nejde Bosna ima problema nepase etnitet rs-genocidna tvorevina ni federacija ni brcko ni kantoni kako hrvatska ima kako srbija moze e tako nek iz hrvatske i srbije pliticari ako hoce a dosada se vidi da nece nek pomognu da BOSNA i sav bosanski narod zivi u miru bez problema i nek idu u NATO i EVROPU a to nam Govori kakvi su politari u hrvatskoj i srbiji sad i to citav svjet vidi ali dzabe eto izbora i Dejtona2 eto nam sanse da se nesto promjeni pa prije svega im reci il ce BOSNA biti ko srbija i hrvatska jedan predsjednik jedna politika a ne ciganluk to je sad politika

  1. Gospodine Vulin i Vučić, nemojte mješati lonce i poklopce.Shvatite jednim i za uvjek-da vi niste nikakvi garantimira u BiH-a već ste samo potpisnici da se više nećete miješati u BiH-a,što znači da ste učestvovali u agresiji na BiH-a-čega treba da se stidite,ako imate imalo svijesti.Bosanci nisu prelazili granicu i činili zločine u Srbiji-Nemojte davati ishitrene izjave pa ona slijedi demanti-Budute fer komšije-to od vas očekujemo.

 2. Gospodine Vulin,

  Srbija i Hrvatska nisu nikakav Garant Dejtona za uplitanje o BiH kako ce i na koji nacin biti uredjena i kojim putem ce ici. TO CE ODLUCITI ISKLJUCIVO NARODI I DRZAVLJANI BiH.

  Srbija i Hervatska su samo potpisnice da ce postovati Drzavu BiH njen itegritet i njen ustav.

  Koliko god ste vi Garanti BiH toliko je i vama BiH Garant……………

 3. KO JE OVAJ KRMAK , STA SE ON PETLJA TAMO GDIJE GA NIJE MIJESTO STO SE TO MI NE PETLJAMO U UREDJENJE SRBIJE , STO TO MI NISMO UBIJALI BEBE PO SRBIJI , PRAVILI SREBRENICE PO SRBIJI I NAKON SVEGA TOGA TRAZI DA MU TRI I PO MILIONA BOSANACA JEBE MAMU …. VIJEROVATNO TO HOCE KURVIN SIN …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.