Žestoka poruka generala Jovana Divjaka: Bakir Izetbegović da se izvini za zločin u Dobrovoljačkoj

Posljednje Vijesti
Ako se Bakir Izetbegović izvinio za zločine na Kazanima, to je trebao uraditi i za Dobrovoljačku – poručio je Jovan Divjak, direktor Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu, tokom gostovanja u Danu uživo N1 televizije.

Smatra da se Bosna i Hercegovina danas više prepoznaje po onom što “nas dijeli”, a ne po onome što nas “povezuje”.

Prema njegovim riječima, “srpski nacionalisti su još 1991. godine formirali svoje autonomne pokrajine”, ali nije vjerovao da će biti rat u Bosni i Hercegovini.

Divjak je istakao da je postojalo vjerovanje da će “bratstvo i jedinstvo držati Berlinski zid” i da se u ratu branila Bosna i Hercegovina onakva kakva je bila prije rata.

Potom je komentarisao i Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Predstavlja nas čovjek koji ne može da ode u Ameriku. Ja mogu, ali niko me ne zove”, rekao je.

Kao najvažnijim je istakao “istinu, pravdu i pomirenje”, ali smo “daleko od toga”.
Kako je kazao, pozitivno je što stranke koje pokušavaju formirati vlastu Kantonu Sarajevo obrazovanje stavljaju na prvo mjesto. Naglasio je i to da je razgovarao Mirsadom Hadžikadićem, osnivačem političke stranke Platforma za poregres. Hadžikadiću je poručio sljedeće:

“Pitao sam ga zašto se ne bori biti rektor Univerziteta. Bio bi tu uspješniji nego kao član Predsjedništva”.

Tema razgovora u Danu uživo N1 televizije je bilo obnavljanje istrage u slučaju ‘Dobrovoljačka’. Podcrtao je sljedeće:

“Detalje ne znam. To jeste bio zločin. Žao mi je što nadležni ne izađu i kažu da Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila organizator zločina. To treba da se zna. Ako se Bakir Izetbegović izvinio za zločine na Kazanima, to je trebao uraditi i za Dobrovoljačku. To što se desilo, uradili su pojedinci. To je bio šamar za građane Bosne i Hercegovine. Taj problem se treba raščistiti uz pomoć aktera koji su sve to znali”

Leave your vote