Žestoka reakcija bh. dijaspore: Umjesto pokajanja za zločin, u Tomislavgradu se podiže spomenik Tuđmanu

Postoji veliki broj dokumenata i činjenica na osnovu kojih se pouzdano može utvrditi karakter “sukoba” u BiH: radi se o klasičnoj agresiji koju su izvršile dvije susjedne države, Srbija i Crna Gora na jednoj strani, a na drugoj Republika Hrvatska, uključujući i jedinice kolaboracionističkih snaga i formacija koje su režimi u Beogradu i Zagrebu formirali – HZHB i RS i njihove vojne formacije.

Piše: Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je zločinac koji je kreirao agresiju na RBiH na osnovu zločinačke ideje o podjeli BIH i nestanku Bošnjaka. Ubijanje, paljenje, razaranje, protjerivanje i silovanja, koja su vršili pripadnici regularne Hrvatske vojske i HVO-a, a bili su izvođeni pod njegovim zapovjedništvom.

Cijeloj svjetskoj javnosti je poznato da je Franjo Tuđman sa državne pozicije predsjednika Republike Hrvatske planirao i izvršio agresiju na RBiH. Posebno ističemo period 1993. – 1994. kada su Hrvatska vojska (HV) u vremenu agresije na BiH, sa Hrvatskim vijećem odbrane (HVO) počinili brojne ratne zločine nad Bošnjacima, otvarajući brojne masovne logore smrti u Hercegovini, te posebno uključujući zločin u Ahmićima kod Viteza, Stupni Do kod Vareša. Postrojbe HV i HVO su također počinili masovna silovanja žena i muškaraca, kao i kulturocid i urbicid.

Poseban zločin je rušenje dragulja svjetske baštine – Stari Most. Za ratne zločine nad Bošnjacima pred Haškim tribunalom su osuđeni brojni hrvatski politički i vojni čelnici.

Na spomeniku, koji je djelo hrvatskog kipara Ilije Skočibušića, zapisane su riječi koje je Tuđman izrekao 1993. godine prilikom posjeta Tomislavgradu: “Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska”. Zapisane riječi negiraju suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države BiH.

U Tomislavgradu upravo na današnji dan prije 25 godina (10.8.1993.) dogodio se ratni zločin u Mokronogama, selu kod Tomislavgrada, kad su pripadnici HVO-a pobili devetero civila iz porodica Bešlaga.

Podizanje navedenog spomenika na godišnjicu pokolja nad Bošnjacima Mokronogama, selu kod Tomislavgrada i na taj način svojevrsno slavljenje presuđenog udruženog zločinaćkog poduhvata je poniženje istine, prava i pravde, uvreda za žrtve agresije i genocida u državi BiH, dokaz kontinuiteta ideje, prakse i politike Velike Hrvatske na račun BiH i još jedan poraz ljudskosti i morala koji se u kontinuitetu dešavaju od strane bosanskohercegovačkih susjeda.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.