Sjajna porodica Dizdarević

Život priča priče: Fantastična bh. porodica Dizdarević u Americi – oni brinu o svojoj domovini na poseban način

Crna hronika Posljednje

Bosanskohercegovačka sportska priča dana stiže nam iz daleke Amerike. Pripreme za Balkan Kamp u Las Vegasu su u punom jeku, a vrijedna ekipa organizatora predvođena neponovljivim Muratom Alibašićem brine o svakom detalju trudeći se da svim učesnicima ovog sjajnog fudbalskog druženja, pruži sav potreban ugođaj i komfor.

Video: Čarobni prizori Neretve kod Konjica – ovo je Bosna i Hercegovina!

Nisu rijetki slučajevi da se kompletna porodica bavi sportom i da su svi njeni članovi u tome jako uspješni. A posebno su takvi slučajevi lijepi s Bosancima i Hercegovcima u glavnim ulogama. Ovo je priča o sjajnoj bh. porodici u Americi – jedna od onih koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Osmočlana porodica Muhameda Hadžije Dizdarevića, poznatog biznismena iz Saint Louisa, ima svoju priču koja se po mnogo čemu razliku od drugih priča stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji danas svoj hljeb zarađuju širom svijeta. Nije bilo lako, ali je za silan trud stigla nagrada.

Lijepi, bosanski jezik i lijepi bosanski običaji

”Dolaskom 2001. godine iz Sarajeva za Ameriku, imali smo samo jedan cilj. Da moja mama završi školu i da se vratimo kući. Mama je radila kao nastavnik njemačkog u Sarajevu a babo je imao privatni biznis. Te iste 2001. godine sam rođen u Sarajevu, a tri i po mjeseca sam imao kad smo došli u Ameriku. Bilo je kako smo planirali. Mama je diplomirala Njemački Jezik i književnost, ali se nismo vratili, jer je babo te 2004. godine počeo biznis i otvorio Bosansku trgovinu. Te iste godine se rodio i Talha 2004, Tasneem 2006, Yahya 2007, Kawthar 2009 i Nooh 2014. Za sve te godine, babo je razvijao svoj biznis, a mama usavršavala školu. Radila je kao Real Estate agent, Book Keeper & Accountant za nas biznis, i volontirala godinama u Mektebu. Mama je 2008. magistrirala Biznis Administraciju, a istovremeno stekla i diplomu Islamskih Nauka, a 2016. stekla zvanje doktora iz oblasti Edukacije sa tri specijalizacije”, ispričao je Hamza Dizdarević, a onda otkrio još detalja o zanimljivom putu svoje porodice.

”Cilj mojih roditelja je bio da se očuva nas bosanski identitet, jezik, tradicija i vjera, te da
porodično budemo angažovani u sportskim aktivnostima. Od svih šestero djece, od kojih je
petero u školi, svi smo odlični učenici, učestvujemo u školskim aktivnostima na gradskom,
državnom i nacionalnom nivou, te aktivno četvero od nas trenira nogomet. Moji se roditelji mnogo žrtvuju oko našeg sporta jer svaki dan rade po 11 sati, a uz to nas vode na treninge i utakmice. Malo je smiješno, ali se desi da jednim vikendom imamo svi zajedno između 10 i 15 utakmica. Mi to sve stignemo iako imamo malog bracu koji je samo tri godine, a uživa u nogometu i našim utakmicama. Nadamo se da će iduće godine i on početi trenirati.

Kako nam priča Hamza, domovinu nisu zaboravili niti će to ikada uraditi. Bosna i Hercegovovina u svakodnevnom životu porodice Dizdarević ima posebnu ulogu.

”Bosnu posjećujemo skoro svake godine. Vraćali smo se u Bosnu 2008. s namjerom da
ostanemo, ali sticanjem okolnosti ponovo smo tu. U našoj kući se samo priča nosanski, iako mi ponekad pričamo engleski, roditelji obavezno koriguju i forsiraju da se priča nas jezik. Ja sam čak naučio i ćirilicu, jer sam u Bosni išao u treći razred te godine kad smo se vraćali. Naš cilj i želja je da se edukacija i sport u BiH digne na jači i efikasniji level. Uspjet
ćemo samo ukoliko budemo zajedničkim snagama ujedinjeni u našim namjerama i ukoliko se budemo žrtvovali u ime naše nam jedine Bosne i Hercegovine. Mi Bosni dugujemo mnogo. Vratiti joj samo možemo ukoliko očuvamo njen identitet, jezik i tradiciju i ukoliko se iz dijaspore vratimo obrazovani, prožeti sportskim duhom i vjerom u bolje sutra. A cilj svih Bosanca i Hercegovca jeste da uspiju u odgoju i obrazovanju djece”, kaže za BHDijaspora.net Hamza Dizarević, mladić koji u razgovoru ostavlja utisak mnogo starije osobe, jedan od onih sagovornika s kojima je uživanje pričati, diskutovati, razmjenjivati ideje.

Tri brata i sestra Dizdarević na Balkan Kampu u Las Vegasu.

Hamza Dizdarević, Februar 10 2001. Trenutno igra High School sezonu 2017/18, po završetku High School sezone, odmah počinje sa aktivnostima u SLSG, svom matičnom klubu. Pozicija napad, a snalazi se na svim pozicijama zbog svoje prirodne brzine.

Talha Dizdarević, Novembar 30 2004, trenutno igra za SLSG, pozicija centralni vezni i napad.

Tasneem Dizdarević, Juli 10 2006, trenutno igra za SLSG Elite, pozicija napad.

Yahya Dizdarević, Septembar 12 2007, trenutno igra za SLSG Dortmund, pozicija napad.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.