in , ,

Zoran Milanović je prvi predsjednik Hrvatske koji želi biti fikus

Iz saopštenja Ureda predsjednika Hrvatske te izjave premijera Andreja Plenkovića proizlazi da je predsjednik Zoran Milanović odbio otići u Brisel na sastanak Evropskog vijeća

Iz saopštenja Ureda predsjednika Hrvatske te izjave premijera Andreja Plenkovića proizlazi da je predsjednik Zoran Milanović odbio otići u Brisel na sastanak Evropskog vijeća (čelnici država članica fizički su se sastali) isključivo zbog tema koje su na dnevnom redu.

Ostalo je, međutim, nejasno šta je Milanoviću problematično u najvažnijim temama koje danas uopšte postoje, a to su mađarska i poljska blokada evropskog budžeta, plan oporavka od pandemije koronavirusa, odnosi sa SAD-om i Brexit – piše Jutarnji list.

Tim prije što je predsjednik Hrvatske po Ustavu sukreator vanjske politike, a to znači da mu je u opisu posla da bude upoznat sa svime što se zbiva na vanjskopolitičkom planu. Uostalom, Milanović u gotovo svakom javnom istupu ističe da je najiskusnij političar u zemlji, da je njegov politički kapital veći nego premijera Plenkovića, jer je deset godina bio na čelu političke stranke, što je izborio “redovnim” putem, da je bio premijer te sada predsjednik države.

Očekivalo bi se da se takav politički kapitalac, predsjednik s karakterom koji o svemu ima stav, može spremiti u pet minuta i na putu do aerodroma pripremiti koncept svih izlaganja s kojima će nastupiti u Briselu. Ali nije ispalo tako. Zahvalio se Plenkoviću koji zbog korone još mora biti u izolaciji, odbio ga mijenjati i predložio da Hrvatsku zastupa slovenski premijer Janez Janša. Plenković je to prihvatio. Ured predsjednika Hrvatske u srijedu je izdao saopštenje u kojem su ponovili informaciju o Plenkovićevoj ponudi da ga Milanović mijenja u četvrtak na sastanku u Briselu, kao i da je predsjednik to odbio pa će nas zastupati Janša.

Izostalo je, međutim, objašnjenje i prezentiranje stvarnih razloga zbog kojih Milanović nije otišao u Brisel. Posrijedi su prevažne teme da bi se na njih olako odmahnulo rukom. Hrvatska planira ekonomski oporavak upravo na temelju europskog proračuna i od životne nam je važnosti da on prođe. Nadalje, SAD je dobio novog predsjednika Joea Bidena i bitno je kakvi će se odnosi uspostaviti između EU i nove administracije u Bijeloj kući, posebno ako se nadamo da će nova američka politika pokazati interes za Balkan, osobito BiH i Daytonski sporazum.

Uz sekundarnu informaciju da su predsjednik i premijer Hrvatske unatoč ranijim žestokim javnim polemikama ipak u stanju komunicirati i dogovarati se o važnim državničkim poslovima, ostalo je puno toga nedorečenog. Je li Milanović odbio otići na Evropsko vijeće zato što su oko spomenutih tema različiti stavovi koje zastupaju on i premijer Plenković? Ako se razlikuju, bilo bi važno znati u čemu su te razlike.

Ako ipak nije to, nego odgovor treba tražiti u dijelu psaopštenja Ureda predsjednika Hrvatske u kojem se citira članak Ustava koji kaže da Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik, pa je u nastavku protumačeno da predsjednik zastupa samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti, to bi značilo da je na Pantovčak došao prvi predsjednik koji sam sebi želi smanjiti ovlasti. Niti jednome do sada ovlasti nisu bile dovoljne pa su izlazili iz svojih okvira, a Milanoviću je i to što ima previše – zaključuje se u tekstu Jutarnjeg lista.

Jeleni Karleuši pukao film nakon smrti Džeja Ramadanovskog, sve je javno priznala, oglasila se i kćerka kultnog pjevača!

Adnan Ćatić aka Felix Sturm se na velika vrata vraća u ring: Iduća borba uskoro, poznat i datum održavanja!