Zovu je noćnom morom Donalda Trumpa: Zastupnica u Kongresu položila zakletvu s rukom na Kur'anu

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Američki Kongres u četvrtak i ulazak novih članova nakon nedavnih međuizbora obilježio je ulazak najmlađe članice do sada Alexandrie Ocasio-Cortez, a još i više od toga ulazak prve dvije muslimanke u Kongresu.

Od njih dvije, pak, najveću pažnju privukla je 37-godišnja nova zastupnica u Kongresa Ilhan Omar, nekoć izbjeglica iz Somalije, koja je prva u Kongres na dužnost stupila s hidžabom, odnosno maramom na glavi.

“Niko ne stavlja maramu na moju glavu nego ja. To je moj izbor, štiti ga Prvi amandman Ustava SAD-a. To nije prva zabrana na kojoj ću raditi da je srušim”, insistirala je i uspjela.

Riječ je bila o zabrani uobičajenih pokrivala za glavu u parlamentu, poput bejzbol kapa, šešira, kaubojskih šešira. Sada je u tom pravilu zbog nje učinjen presedan tako da je pokrivalo za glavu dopušteno ako je riječ o nečemu od vjerskog značaja.

mala je samo dvije godine kad joj je umrla majka, da bi je 1991., kad je imala 10 godina, zadesila i druga tragedija u životu; porodica je morala u izbjeglištvo u Keniju zato što je u Somaliji izbio građanski rat koji je eskalirao do totalne anarhije, sve do ekstremnog terorizma, umiranja od gladi, pokolja i bezvlašća.

Vizu za odlazak u SAD porodica je uspjela isposlovati četiri godine poslije, 1995., vjerovatno u prvom redu zato što su joj otac, koji je do početka rata radio kao nastavnik, i djed, koji je bio direktor somalske Pomorske agencije za transport, bili dovoljno obrazovani za probiti se kroz potrebnu proceduru. U Minneapolisu su svi skupa započeli nov život. Otac joj je isprva radio kao vozač taksija, potom kao poštar, a ona, kao najmlađa od sedmero braće i sestara, krenula se školovati.

Imala je 25 godina kada je na Univerzitetu Minnesota počela raditi kao stručnjak za prehranu. Njen prvi doticaj s visokom politikom bila je kampanja za Kari Dziedzic, koja je 2012. bila kandidatkinja za reizbor u Senat države Minnesote. Čini se da se pokazala dobrom, jer ju je godinu poslije u svojoj kampanji angažirao i Andrew Johnson kao kandidat za Gradsko vijeće Minneapolisa. I Dziedzic i Johnson članovi su Demokratske stranke farmera i radnika Minnesote, male lokalne sestrinske stranke Demokratskoj stranci.

Johnson je također bio izabran, uzeo ju je za višu političku savjetnicu i sve je bilo kao iz snova dok je u februaru 2014., u uzavreloj političkoj atmosferi oko nekih pitanja, pet osoba nije presrelo na ulici i pretuklo je. Uprkos tome, Ilhan Omar 2016. se kandidirala i ušla u donji dom državnog parlamenta Minnesote. S te pozicije krajem 2018. izabrana je u Kongres u kojem je sada stupila na dužnost.

Majka je troje djece, razvedena da bi danas živjela u vanbračnoj zajednici s prvim suprugom. To je potpuni kontraargument za bilo kakve optužbe o konzervativnosti. Usto, jedno od njenih političkih obećanja kojih se drži jest i ono da će se boriti za prava seksualnih manjina, redom “LGBTQIA+”, liberalno da ne može šire.

Pripadnica je najnovije generacije progresivnih političara, lijeva američka medijska i politička scena voli je nazivati “progresivnom zvijezdom u usponu”, jer se bori za ciljeve poput zdravstvenog osiguranja za sve (Medicare), za zagarantirani minimalac od 15 dolara po satu, za osiguranje besplatnog studiranja u skladu s imovinskim cenzusom. Donalda Trumpa uporno javno napada kao “rasistu”, kao glavnog krivca za rast islamofobije u SAD-u i tome slično.

Zabilježeno je i to da se baš ona našla među američkim političarima na koje su udarili moćne konzervativne grupe iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog svega toga, niko se nije iznenadio kad su okupljeni na dan polaganja zakletve u Kongresu, svjedočili vrlo srdačnom i podužem druženju Ilhan Omar i Alexandrie Ocasio-Cortez, mlade ljevičarske zvijezde iz New Yorka.