in , ,

Zvjerske provokacije iz Srbije upućene muslimanima, Islamska zajednica morala reagovati!

Na dva izloga u Subotici izlijepljene su naljepnice s ilustracijama precrtane džamije, što je Islamska zajednica u Srbiji u ponedjeljak protumačila kao poruku da su muslimani i njihovi vjerski objekti nepoželjni te je oštro osudila taj čin.

“Mešihat oštro osuđuje ovaj vandalski, antimuslimanski i anticivilizacijski čin koji, osim svoje profašističke i islamofobične poruke u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidariziranje s terorističkim napadom koji je nedavno izveden na Novom Zelandu, kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno”, priopćila je tim povodom Islamska zajednica u Srbiji, prenosi agencija Beta.
U saopćenju je zatraženo od policije da odgovorne za lijepljenje naljepnica privede pravdi, a muslimanima osigura ličnu i imovinsku sigurnost.

Mešihat je izrazio zabrinutost što je Policijska uprava u Subotici nedavno povukla osiguranje koje se ispred džamije u tom gradu nalazilo od listopada 2014. godine, kada su dva maloljetnika pokušali zapaliti taj vjerski objekt.

“To je dodatno unijelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane ovog grada”, stoji u wqopćenju.

Prema pisanju lokalnih medija u Subotici, naljepnice su osvanule na izlozima dvije trgovine i policija radi na identificiranju počinitelja, dok su u Višem tužiteljstvu rekli da u tom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela.

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji ima oko 280.000 muslimana, što je oko 3,6 posto stanovništva, a u Subotici ih je oko 10.000.

Džamiju u Subotici izgradili su muslimani ovoga grada uz pomoć donacija iz inozemstva, Sandžaka i ostalih dijelova Srbije, i jedina je s minaretom u Vojvodini.

Ozbiljno upozorenje na opasnosti od mina na području Tešnja!

Fra Ivo Marković i Dragan Čović

Fra Ivo Marković zaprijetio Draganu Čoviću: “Brzo će propasti oni koji šute na presudu Karadžiću!”