in , ,

Advokat Ifet Feraget “frapirao” javnost: “Milorad Dodik je sebi dozvolio nešto što nije smjelo da se desi”

Feraget je rekao kako je Dodikova izjava o Prutina Bjelici govor mržnje

Ko sad treba, i kako, treba reagovati na zahtjeve Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da se podigne optužnica protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za Novi dan je objasnio advokat Ifet Feraget govoreći o napadima Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica – Prutina.

“Mi znamo kako implementirati pravo i vrlo dobro znamo ko nam to ne dozvoljava, a to su ljudi koji upravljaju ovom zemljom 30 godina“, poručio je Feraget na početku gostovanja na N1.

Suficit nemorala i deficit prava

“Pravo egzaktno, uz ispriku da postoje određene norme koje nisu dovoljno precizne. Mi imamo suficit nemorala i deficit prava – zbog toga ne možemo reći da je Bosna i Hercegovina pravna država”, istakao je.

Na pitanje ko treba da bude taj ko će pokrenuti sudski proces protiv Dodika što zahtijeva CIK Feraget je rekao kako je Dodikova izjava o Prutina Bjelici govor mržnje.

Greška u koracima?

“Milorad Dodik je sebi dozvolio nešto što nije smjelo da se desi. To što je rekao za Vanju Prutina Bjelica sasvim sigurno možemo svrstatati u kategoriju govora mržnje, ali to ne znači da ste ostvarili obilježje određenog krivičnog djela. Na sceni je očigledno jedna diskriminacija na osnovu spola, diskriminacija na osnovu statusa, i krajnji cilj bio je da se naruši ugled osobe kojoj je ta izjava bila usmjerena.

Milorad Dodik je morao znati da supružnici prilikom zaključenja braka sporazumno biraju prezime i imaju pravo u slučaju razvoda da zadrže prezime bračnog druga. Ako to nije čuo, ne daje mu za pravo da vrijeđa bilo koga po tom osnovu“, potcrtao je advokat u Novom danu.

 

Rekao je i da sudska praksa nema odgovora na to te da Dodik sigurno svjesno plasira te teze i podržava onu matricu koju slušamo 30 godina, a to je, kako ističe Feraget, stvaranje kolektivne paranoje.

“Ne može biti Srbin dobar ako je bio udat ili oženjen za drugu vjeru. Kad izađete u BiH, o tome se više ne razgovara“, kazao je.

Rekao je i da neće biti ni otvaranja istrage, već će biti naredba o nesprovođenju istrage, jer je ta norma neprecizna.

Podsjetio je i na slučajeve Memić i Dragičević te istakao kako smo svjedoci da se u BiH ne poštuje ni pravo na život, što se moglo upravo vidjeti na spomenutim slučajevima.

“Očigledno je da neko pokušava da zavadi rukovodstvo RS i Srbije!”

Jadranka Kosor direktno u “kost”: “Dodik, Milanović, Plenković i ekipa neće imati šanse kod Joe Bidena!