Akademik prof. dr. Dževad Jahić snažno i otvoreno poručio: Ćirilica nije niti će biti pismo samo srpskog naroda

Kolumna Posljednje Vijesti

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS u srijedu, 15. septembra usvojila je Prijedlogu Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u RS kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

Zakonom se predviđa se obavezna upotreba ćiriličnog pisma za sve institucije, preduzeća i organizacije koje se finansiraju javnim novcem. Zakonom se obavezuje upotreba ćirilice i za manifestacije koje se finansiraju javnim novcem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 26. avgusta u Beogradu uručio je prednacrt Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma Miloradu Dodiku, članu Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH), a Vlade Srbije i RS utvrdile su Prijedlog ovog zakona 2. septembra i to po hitnom postupku.

Poslanici Narodne skupštine RS iz reda Bošnjačkog naroda tokom rasprave su naveli da je raspravom o Zakonu povrijeđen poslovnik, te da se Zakon ne može usvojiti u sadašnjem obliku za koji tvrde da je diskriminatoran.

Službena pisma u BiH su latinica i ćirilica.

Akademik Dževad Jahić za portal „Avaza“ kazao je da u ovom slučaju neophodno je zanemariti politički okvir ove odluke i bezobrazluk koja ona nosi.

– Neophodno je reći da svaki narod ima pravo na svoje pismo i jezik. Ono ni po čemu ne bi trebalo biti osporeno. Međutim pravo pitanje je kako se time manipulira i šta se želi postići. I kakve su namjere prema ostalima koji žive tu, to je ono što je ovdje apsurdno i neprihvatljivo – smatra Jahić.

Dodao je da se ćirilica ne može nazvati pismom srpskog naroda.

– To svi znaju i to je općepoznato. Ćirilica nije samo srpska i više puta je to utvrđeno. Oni koji se bave jezicima znaju da je ćirilica pismo koje ima tradiciju na ovim prostorima, a da ne govorimo o tzv. zapadnoj ćirilici odnosno bosančici.

Sve to spada u tradiciju ovih prostora i jezika. Ali svojatanje ćirilice se radi namjerno i nije tačno – naglasio je akademik Jahić.

Prema njegovim riječima, radi se o manipulaciji zajedničkih vrijednosti ovih prostora.

– Bilo koje uslovljavanje je kršenje prava drugih ljudi koji žive na teritoriji RS. Isključivost koja je navedena u zakonu ugrožava slobodu svakog građanina. Ne smije se niko prisiliti da koristi ćirilicu ili samo latinicu – zaključio je Jahić.

Leave your vote