in ,

Albin Kurti: “Otvoreni Balkan” više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine”

Albin Kurti o incijativi “Otvoreni Balkan”

Albin Kurti kritikovao incijativu “Otvoreni Balkan”.

Premijer Kosova Albin Kurti ponovo je kritikovao inicijativu “Otvoreni Balkan”, koju su predsjednik Srbije Aleksanda Vučić i premijer Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama predstavili kao inicijativu budućnosti koja treba da olakša kretanje ljudi i roba na Zapadnom Balkanu te poveća životni standard građana.

– “Otvoreni Balkan” više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava – rekao je Kurti novinarima, prenose mediji na Kosovu.

Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću, rekao je Kurti, indirektno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su u četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regionu, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Šengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan.

Suljagić žustro poručio Dodiku: “Ako ćeš nekoga slati na SIPA-u, pošalji svog sina Igora, a ne tuđu djecu”

Oglasio se Bakir Izetbegović: “Christian Schmidt iza sebe ima cijeli svijet, nadam se da će u RS odustati od blokada prije smjena”