in , ,

Aleksandar Vučić burno reagovao nakon pisma koje je dobio od Joe Bidena: “Ovo nije prijatno. To je nova američka politika, ali moj odogovor neće biti drugačiji”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na pismu-čestitki američkom predsedniku Joe Bidenu, ali onda je vrlo burno reagovao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na pismu-čestitki američkom predsedniku Joe Bidenu, u kojem se pored uobičajenog isticanja posvećenosti unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti, nedvosmisleno poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova kao posljedice.

Kaže da je, već jednom u Washingtonu rekao šta misli o priznanju i da njegov odgovor neće biti drugačiji.

„Dobio sam čestitku predsjednika Bidena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji u aktu nijedne svjetske organizacije. Mi razumijemo da je to nova američka politika. Bio je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje u Washingtonu. Već sam jednom u lice rekao šta mislim o priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji“, istakao je Vučić.

On je dodao da „nije prijatno“ što je jasno da će američka vanjska politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.

Njegov posao je, kaže, da čuva i štiti interese Republike Srbije i za nas je Sretenje crveno slovo.

„Za nas je to mnogo važnija stvar nego albanske i američke želje. Imamo i mi želje, već i drugačiju realnosti, a imamo i slobodarsku tradiciju svog naroda. To nije prijatno jer vam je jasno da će cijela američka vanjsko – politička inicijativa ići u tom smjeru“, naveo je Vučić.

Pukao glečer na Himalajima, strahuje se da je između 100 i 150 mrtvih, evakuacija stanovništva u toku

Aner Žuljević oštro odgovorio Denisu Zvizdiću: “Ako se ne stidiš radi šta želiš! Mene je stid šta ste radili, a vjerujem i tebe…”