in , ,

Ambasada SAD u BiH odmah se oglasila nakon što je Quo, Vadis Aida? nominovan za Oscara: “Čestitamo Jasmili Žbanić i cijelom timu!”

Film “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić ušao je u nominaciju za Oscara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji Međunarodni igrani film

Film “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić ušao je u nominaciju za Oscara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji Međunarodni igrani film.

Ovo je veliki uspjeh kako za rediteljicu tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Žbanić je čestitke uputila i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

“Čestitamo Jasmili Žbanić i cijelom timu Quo Vadis Aida na nominaciji u kategoriji Međunarodni igrani film”, napisali su na Twitteru.

VEZANI TEKST: Film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? nominovan za Oscara!

Podsjećamo, film je nominovan i za dvije BAFTA nagrade u Velikoj Britaniji, a već je nagrađen na festivalima u Miamiju, Luksemburgu, Holandiji, Italiji, Turskoj…

Potresna priča o Srebrenici u julu 1995. godine ispričana kroz oči jedne žene Aide, koju glumi Jasna Đuričić, osvojila je srca širom svijeta čemu svjedoče brojne nagrade i nominacije na prestižnim festivalima u proteklom periodu.

Dodjela prestižnih nagrada, 93. po redu, planirana je za 26. april.

Osim Jasmilinog filma, za titulu najboljeg stranog filma takmičit će se i “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Kuoka, jedna od najslađih i najsretnijih životinja na svijetu

Emir Hadžihafizbegović kroz suze nakon nominacije za Oscara: “Ne žele ga, u Banja Luci… E, Boga mi će ga gledati, nek budu sigurni!”