in ,

Američki državni sekretar pisao Predsjedništvu BiH: Dejtonski sporazum nije ‘usječen u kamenu’, bit će ga neophodno mijenjati

Na kraju, poručio je kako će uloga Predsjedništva ali i drugih nivoa vlasti biti ključna za ostvarivanje reformi

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem se dotakao mnogih aktuelnih tema i problema sa kojima se trenutno suočava naša država.

Na početku pisma koje je upućeno Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, Blinken je podsjetio da su Sjedinjene Američke Države bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma ali da se od samog početka znalo da će ga vremenom biti potrebno mijenjati.

“Prije 25 godina, SAD su učestvovale u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ponosni smo na ulogu SAD-a i doprinos koji smo imali da okončamo rat u BiH i osiguramo mir.

Dejtonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Evropskoj uniji te snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije ‘usječen u kamenu’ te da će vremenom biti neophodno ga mijenjati”, rekao je Blinken.

Nakon toga, osvrnuo se i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmjene kako bi se omogućili ravnopravni izbori.

“Neki nedostaci trenutnog uređenja Bosne i Hercegovine pokazali su se i kroz presude Evropskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum Sejdić-Finci. Problemi koji su proizašli iz ovog slučaja moraju se riješiti. Ove probleme ne može riješiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmjene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema u skladu sa pravilima Evropske unije i odlukama Evropskog suda. Podržavamo i izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH što bi dovelo do toga da naredni izbori 2022. godine budu historijski kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnost”, navodi državni sekretar.

Na kraju, poručio je kako će uloga Predsjedništva ali i drugih nivoa vlasti biti ključna za ostvarivanje reformi.

“Vaše vodstvo će biti ključno za ove procese. Sjedinjene Američke Države će biti partner u ovom procesu, ali lideri u BiH su ti koji će morati raditi na reformama. Molim vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces i da posvetite pažnju ovim problemima te da budete hrabri u traženju kompromisa. Radujem se saradnji sa vama, i vlastima Bosne i Hercegovine kako bismo produbili našu saradnju i obostrane interese. Sjedinjene Američke Države ostaju vaš najbliži prijatelj”, zaključio je u pismu Predsjedništvu BiH Antony Blinken.

Vahid Halilhodžić

Vahid Halilhodžić nakon utakmice BiH sa Francuzima bez pardona: “Nikad se ne treba zadovoljavati porazom!”

“Grad je u potpunoj blokadi” Draško Stanivuković smatra da je Milorad Dodik jedini s kojim treba razgovarati o budžetu