in , ,

Bakir Izetbegović bez imalo zadrške poručio: “Časnim ljudima u srpskom korpusu je Inzko olakšao život”

Bakir Izetbegović se oglasio nakon sjednice SDA

Bakir Izetbegović se oglasio nakon sjednice SDA.

“Posljednja sjednica Predsjedništva SDA je održana prije neka dva mjeseca. 18 zaključaka je usvojeno i svjedoče o dinamici događanja u BiH, svih 18 je veoma važno”, kazao je nakon sjednice Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović.

Na pitanje o čemu je bilo riječi na današnjoj sjednici kazao je:

“Naravno, prije svega o odlukama Visokog predstavnika i odlukama u NSRS. Imamo i novog Visokog predstavnika Schmidta, očitovali smo se i o regionalnoj ekonomskoj saradnji, malom Schengenu, o odluci UStavnog suda povodom izgradnje elektrana na Drini”.

“Bilo je riječi o zakonima koji su uvojeni u federalnom Parlamentu, osobito o zakonu o raspodjeli prihoda, o konačnom pristizanju dovoljnog broja vakcina, te o unutarnjim odnosima u SDA”, kazao je Izetbegović.

Upitan za reakciju u vezi sa ponašanjem Milorada Dodika i “nepriznavanjem” novog Visokog predstavnika, kazao je:

“To nas vodi u jednu situaciju koja je bila neizbježna i mislim da je bolje da se desila prije, nego poslije i to na ovoj temi negiranja genocida. Dodik tako deceniju već polako zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani. Mislim da prije ili kasnije su međunarodna zajednica i institucije morale da “odmjere” snage sa političarima.

Mislim da te politike ne mogu nadjačati BiH, Dejtonski sporazum, oboriti integritet BiH i sva ulaganja koja su ovdje napravili SAD i međunarodna zajednica”, dodao je on.

Kaže da je “časnim ljudima” Inzko svojim potezom ustvari olakšao život.

“Časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta i mislim da im je Inzko olakšao život. Nije bilo snage da sami izvade trn iz noge i Inzko im je pomogao da skinu hipoteku s kolektivne krivice.

Mene čudi da političari u RS ne shvataju te stvari i da ovo nisu shvatili kao olakšanje. Mislim da je dobro da olakšamo sebi i drugima u ovoj zemlji i da se krene naprije u pravcu stabilizacije prilika, boljeg života”, zaključio je.

Nermin Nikšić uputio direktno pismo Christianu Schmidtu: “Posebno sam obradovan Vašim porukama o nužnosti uspostave pravednog izbornog sistema”

Poruke iz Beograda bez imalo pardona i tendecioznosti: “Srbija ide mimo svijeta, nespojiva je s Evropom”