in , ,

Bakir Izetbegović odgovarao na “škaklljiva pitanja: “Nisam ja poslao nikoga da Vučića bilo šta zamoli. Nego da mu kažu da ću se potruditi da dođe do revizije presude”

Lider SDA Bakir izetbegović govorio je za ugledni Euronews.

Lider SDA Bakir izetbegović govorio je za ugledni Euronews.

U centrali SDA u Sarajevu reporter “Euronews” Srbija Stefan Goranović razgovao je sa Izetbegovićem, koji je i bivši član Predsjedništva BiH o odlasku Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, izboru novog predstavnika, ali i o članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ekonomiji…

Upitan da li se odriče izjave da su Srbi loš narod zbog izbora Milorada Dodika, Izetbegović je odgovorio da ne smatra srpski narod lošim.

– Nikada ja to nisam rekao, ne mogu se odricati izjave koju nisam dao. Dakle, ja ne smatram srpski narod lošim narodom – rekao je te dodao:

– Kazao sam da su odgovorni oni koji glasaju za Dodika, jer podupiru takve politike, dakle, destruktivne, secesionističke, nazadne, šovinističke i tako dalje. Da oni koji glasaju za njega i u tome ga podupiru, nose suodgovornost, za sve što se dešava, reći da su krivi samo političari da nisu krivi narodi, odnosno birači u ovom slučaju, naprosto ne stoji, sukrivci su… Snose odgovornost, podržavaju loše, destruktivne politike. Politike koje ni njima ne donose dobro.

Govoreći o novom Visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Izetbegović je rekao da od njega nema “velika očekivanja”, ali da smatra da će biti nešto efikasniji od Incka.

– Mislim da će biti nešto efikasniji od gospodina Incka, zato što ima jača, da tako kažem, leđa. Jer dolazi čovjek iz Njemačke, pa će Njemačka biti uvučena na jedan pozitivan način u to, da mu pomogne, da se nešto više uradi, u odnosu na ovih desetak dvanaest godina kada je bio Incko, kad se malo uradilo – rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li djeluje kao performans kada se pojavi informacija u medijima, da je on 2017. godine poslao svoja dva najbliža saradnika kod Vučića da ga zamole da ne reaguje kada je najavio početak procesa revizije presude protiv Srbije za genocid, Izetbegović je odgovorio:

– Nisam ja poslao nikoga da Vučića bilo šta zamoli. Nego da mu kažu da ja idem u tom smjeru. Dakle da ću se potruditi da dođe do revizije presude u odnosu na Srbiju. Jer Srbija je ovdje kriva itekako, za ogromne patnje naroda. Ja sam krenuo u tome smjeru, ali sam Vučiću poslao poruku da se to odnosi na krivicu režima koji je to uradio devedesetih godina. Ja ne želim s modernom Srbijom da imam konflikt, ja ću pokušati s njim da imam normalan odnos, ali da zna da ću krenuti u tom smjeru. I da to nije napad ni na njega, ni na Srbiju, nego na jedno vrijeme i na jedan režim koji je to napravio i uradio u BiH. I zato su otišla dva moja prijatelja, da tu stvar kažu gospodinu Vučiću.

Dodao je i da želi bolje odnose sa Srbijom i bolje odnose sa Srbima i odnose s Banjalukom, ali ima nekih stvari preko kojih se ne prelazi.

Htio je, kako je dodaom da se nepravda ispravi, jer “onaj režim, Miloševićev i ono što je Srbija tada napravila, nikada nije sankcionirano”.

– Nisu odgovarali za to, meni je cilj… ja da mogu to uraditi danas, ja bih danas uradio, bez obzira na odnose s Vučićem, sa Srbijom, da mogu. I moj pokušaj je bio svom snagom da se to postigne, ali sam kazao Vučiću, ovo nema veze s tobom, ja ne želim da imam s tobom problem, niti sa Srbijom budućnosti, ovo je Srbija prošlosti i ona mora biti sankcionirana – zaključio je Izetbegović.

Pogledajte snimak.

Mijenjaju se pravila u “Zvezdama Granda”, Marija Šerifović otkrila ko bira pobjednika, a i kada je finale takmičenja

Molba Inzka građanima nakon presude Mladiću: “To nam je u testamentu ostavila Hatidža Mehmedović, prekretnica za napaćenu zemlju!”