in ,

Bakir Izetbegović progovorio o aferi “Ikona” i začudio javnost

Kazao je da očekuje da se Tužilaštvo pozabavi tim slučajem

Izetbegović danas govorio i o takozvanoj aferi “ikona” i podvukao da je ta situacija prilika za Tužilaštvo BiH da demantira njegove navode da se taj organ isključivo bavi bošnjačkim liderima, dok su amnestirani rukovodioci iz RS, što se dokazalo kada se dogodio protuustavni referendum, kada su Dodika morali moliti da dođe i da izjavu u Tužilaštvo.

“Bojim se da me neće demantirati. Sigurno je da je neko prošvercovao ikonu koja vrijedi mnogo, sigurno je nelegalno nabavljena i napravljena je nezapamćena sramota da se predstavniku jedne velesile pokloni predmet koji je ukraden, bez porijekla, pribavljen na kriminalan način”, smatra Izetbegović.

Kazao je da očekuje da se Tužilaštvo pozabavi tim slučajem, ali poznavajući odnos Tužilaštva BiH prema srpskim kadrovima, izrazio je bojazan da će Tužilaštvo naći način da eskivira svoju obavezu.

Predstavnički dom PSBiH na jučerašnjoj sjednici podržao je Prijedlog zakon o sukobu interesa i koji bi trebao podržati i Dom naroda te je lider SDA najavio da će ta stranka podržati što je potrebno za BiH na njenom evropskom putu.

Izrazio je nadu da će uskoro biti usvojena i druga dva važna zakona o VSTV-u i javnim nabavkama što su neki od uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a istaknuta su među 14 prioriteta iz posljednjeg Mišljenja Evropske komisije, prenosi Fena.

Opljačkana Covid bolnica, lopovi odnijeli uređaje

Brisel zatražio ustavne reforme od Bosne i Hercegovine