in ,

Bisera Turković odbrusila Aleksandrima: “Očekujem da se Vučić, predsjednik Srbije odmah ogradi od izjava ministra Vulina”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine žurno se oglasila nakon izjava Aleksandra Vulina.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine žurno se oglasila nakon izjava Aleksandra Vulina.

“Očekujem da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji.

Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida!

Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.

Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira”, napisala je Turković.

Denis Zvizdić žestoko “potopio” Aleksandra Vulina na priču o “srpskom svetu”: Providna hegemonistička priča koja ništa dobro nije donijela

Sarajevski profesor “poklopio” Vulina: “Ono što se označava “srpskim svetom” jeste, “srpska pustinja”