in ,

Bisera Turković se obrušila na Aleksandra Vučića: “Providne su njegove pridike dok odlikuje Milorada Dodika”

Ministrica vanjskih poslova BiH govori o Otvorenom Balkanu, odnosima BiH sa susjedima.

Ministrica vanjskih poslova BiH govori o Otvorenom Balkanu, odnosima BiH sa susjedima, te svjetskoj izložbi Expo Dubai.

KAKAV JE STAV BIH PO PITANJU OTVORENOG BALKANA, S OBZIROM NA TO DA POMENUTA INICIJATIVA OČITO IMA PODRŠKU EVROPSKE UNIJE. DOKLE BIH MISLI STAGNIRATI U SVEMU OVOME?

– Evropska unija podržava Berlinski proces i uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM). Smatramo pozitivnom svaku regionalnu inicijativu, uz uslov da ne dolazi u koliziju sa implementacijom Zajedničkog regionalnog tržišta i infrastrukturom predviđenom Ekonomskim i investicijskim planom, te ne duplira procese predviđene istim.

Podsjetit ću vas da se potpisivanjem dokumenata na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, naš region obavezao prihvatiti standarde tržišta EU.

To konkretno znači velike mogućnosti za domaće kompanije kojima se otvara tržište zemalja u kojima živi 18 miliona stanovnika, a koje će biti organizovano prema principima četiri slobode EU – sloboda pružanja usluga i sloboda kretanja kapitala, osoba i robe. Također, planirano je da se postepeno ide ka uzajamnom priznavanju akademskih diploma i stručnih kvalifikacija, kako bi građani imali pristup tržištima rada zemalja Zapadnog Balkana.

Sama činjenica da će tržište Zapadnog Balkana biti uređeno kao u EU, znači da će region i naša zemlja biti mnogo spremniji za nastup na EU tržištu. Zajedničko regionalno tržište podrazumijeva i digitalizaciju regiona, čime bismo se trebali približiti standardima EU. Zelena agenda podrazumijeva energetsku transformaciju.

Prelazak na obnovljive izvore energije očekuje svaku zemlju, a u budućnosti otvara mogućnost za nova radna mjesta. Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa praktično je objedinilo obim svih modaliteta tržišnog povezivanja na Zapadnom Balkanu. Procesi regionalne saradnje trebaju biti efikasni i moraju nas voditi bliže EU i biti pod njenim okriljem.

KAKO KOMENTARIŠTE ODNOS BIH SA SRBIJOM I HRVATSKOM S OBZIROM NA ZATEGNUTI ODNOS U REGIONU? JESU LI TI ODNOSI SVE MANJE DOBROSUSJEDSKI?

– Bosna i Hercegovina je spremna graditi dobrosusjedske odnose i sa Hrvatskom i sa Srbijom, ali na bazi apsolutnog međusobnog uvažavanja i poštovanja. To smo pokazali nebrojeno puta, ali saradnja je dvosmjerna ulica. Naravno, različit je nivo i sadržaj odnosa sa svakom od tih zemalja pojedinačno.

Nisam zadovoljna napretkom koji je u tom pogledu postignut posljednjih više od 25 godina. BiH je, i u periodu nakon agresije, prečesto bila ni kriva ni dužna žrtva različitih politizacija, populizama i hegemonizama koji dolaze iz susjedstva. Mi smo spremni rješavati sva otvorena pitanja, raditi na ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama i svemu što je važno za cijeli region, ali neprihvatljivo je da se BiH i njeni interesi omalovažavaju i pocjenjuju.

Smatram da je interes svih da se pitanja procesuiranja ratnih zločina, priznavanja međunarodnih sudskih presuda apsolviraju na evropski, pravni i zakoniti način, a to znači da se osumnjičeni procesuiraju i da se presude priznaju, a također i negatori, u skladu sa zakonom. Mi želimo da Srbija prepozna i prizna ono što se desilo u prošlosti, da prizna genocid, međunarodne presude, da osudi i prekine takvu politiku, te da se okrene evropskim vrijednostima i demokratskom razvoju.

Ali, ako vi slavite osuđene za ratne zločine, odlikujete i štitite ih, odbijate ih procesuirati ili izručiti, ignorirate državne institucije BiH i njihove nadležnosti, onda teško možete očekivati da vam se sve vjeruje na riječ. Bojim se da Vučić u ovom trenutku ne cijeni dovoljno naš iskren odnos i pomoć koju mu pružamo, tražeći da i Srbija započne katarzu ka evropskim vrijednostima.

Ta njihova politika dobrog i lošeg policajca, u kojoj Vučić drži konstantne pridike o poštovanju i uvažavanju, ali onda povezuje Kosovo i RS, pa onda podržava suverenitet BiH, dok odlikuje Dodika koji blokira državne institucije, blokira gašenje požara, donošenje ključnih državnih odluka, nije neka politička inovacija i očito je providna, prenosi Oslobođenje.

Njome oni nanose štetu ne samo BiH i Srbiji nego cijeloj regiji koja ostaje zarobljena u neostvarenim hegemonijama koje su kulminirale u najgorem genocidu na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odmah po dolasku u Sarajevo na mezarju Kovači odao počast Aliji Izetbegoviću

Ministrica Golić oštro reagovala zbog Draška Stanivukovića: “Praznine i opsjene kriju se iza njegovih velikih gromoglasno izgovorenih riječi”