in ,

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić se oglasio i svima jasno dao do znanja: “Niko me nikada neće istjerati iz politike!”

Bez učešća u politici nema demokratije, moramo učestvovati, ako se ne učestvuje politiku i demokratiju prepuštamo zlu, političkim huljama, ološu i amoralnim ljudima, izjavio je predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Bez učešća u politici nema demokratije, moramo učestvovati, ako se ne učestvuje politiku i demokratiju prepuštamo zlu, političkim huljama, ološu i amoralnim ljudima, izjavio je predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Istakao je da neće da odustane i da ga niko nikada neće istjerati iz politike.

„Ako se učestvuje znajte da ćete platiti cijenu, od sebi nekada najbližih ili od onih koji imaju pravo da vas kritikuju i da vas ne razumiju jer je politika čudna djelatnost, ljudi uopšte ne moraju da razumiju šta radite, ali pošto je ona javna djelatnost morate da trpite kritiku“, rekao je Tadić na panelu koji je organizovan u okviru Razgovora sa Tamarom Tripić „Demokratija uzvraća udarac“ – javlja Fonet.

Tadić, bivši predsednik Srbije, rekao je da je „od 2012. godine do danas zlo ovladalo politikom u Srbiji“.

On je ocijenio da je opozicija u Srbiji slaba, „jer je getoizirana, a i sama se getoizirala“.

„Mediji su se takođe getoizirali. Ostali su neki hrabri novinari i javni intelektualci, ima ih desetak, 15, 20. To je živo tkivo otpora ovome što danas imamo u Srbiji. To je naša realna situacija“, kazao je Tadić.

On je istakao da su opozicione partije u Srbiji dramatično osiromašene pod izgovorom redukovanja sredstava iz budžeta za političke stranke da bi se uštedilo i da bi makroekonomska politika bila stabilnija, ali i zbog bojkota izbora, čime su sebe lišili javnih sredstava iz budžeta i oslonjene su samo na sredstva iz donacija i od članarina.

„Idemo u kampanju, krećemo prema građanima, želimo da im priđemo, ali nemamo više sredstva da obavljamo kampanju kao što se to dešavalo devedesetih godina“, rekao je Tadić.

On je naglasio da „ovo zlo, kriminalizacija, ovo čudovište koje imamo na vlasti mora da se pobjedi“.

„U suprotnom neće biti oduzete samo društvene i državne institucije, nego će ljudima biti oduzete i profesije. Neće više biti prostora ni za arhitekte, ni za novinare, ni za ljekare. Ovo je vlast koja grabi i otima sve, i institucije i profesije. Ovo su trgovci ljudskim dušama“, istakao je Tadić.

Švarm: Autoritarna demagogija

Urednik sedmičnog lista „Vreme“ Filip Švarm rekao je da u Srbiji imamo neku vrstu autoritarne demagogije koja prožima društvo i po vertikali i po horizontali.

„Kada pogledamo medije prije i poslije 2012. godine vidimo da ih je ostalo vrlo malo, možemo na prste jedne ruke da ih izbrojimo, koji postavljaju pitanja koja bi mediji trebalo da postavljaju. Svi ostali su u većoj ili manjoj mjeri neka vrsta propagandnog servisa vlasti“, ocijenio je Švarm.

Govoreći o načinu javnog obraćanja vlasti, Švarm je ukazao da je to način obraćanja iz rijalitija i da je „riječ o otvorenim lažima i pretnjama“.

„Svi oni koji ne misle ili ne govore ono što vlast želi da govore i da misle, pretvoreni su u neku organizovanu terorističku ili kriminalnu grupu. Treba stalno dokazivati da čovjek nije kriv, dokazivati nevinost, a ne pravo da misli“, rekao je Švarm.

Arijana Memić uoči protesta jako emotivno i hrabro poručila: “Bogom vam se kunemo, bit će pravde za Dženana!”

Pravda za Davida i Dženana: I Banja Luka je krenula put Sarajeva