in ,

Bogić Bogićević izglasan za gradonačelnika Sarajeva, ali tek sad se čeka njegovo izjašnjenje da li prihvata kandidaturu ili ne…

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajevo jednoglasno su izglasali Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajevo jednoglasno su izglasali Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva. On je bio jedini kandidat.

Nakon što su na današnjoj sjednici izabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, njegovi zamjenici i radna tijela, pristupilo se izboru gradonačelnika Sarajeva.

On je izabran jednoglasno. Očekuje se njegovo izjašnjenje o tome da li prihvata ili ne.

Izborom Jasmina Ademovića na mjesto predsjedavajućeg Vijeća, otvorio se put za izbor Bogića Bogićevića za mjesto gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. No, Bogićević je u svom pismu lideru SDP-a prije dva dana odustao ove kandidature.

Zamjenica predsjedavajućeg pročitala je Bogićevićevu bogatu biografiju.

Podsjećamo, prema dogovoru koalicionih partnera, na konstituirajućoj sjednici prije nekoliko dana za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što je značilo da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

SDP, NiP i NS su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića – prenosi N1.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Podsjetimo, Bogićević je povukao kandidaturu nakon glasanja za predsjedavajućeg GV na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Kazao je da ne želi da se međustranački odnosi narušavaju zbog njega, niti da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama.

Šefik Džaferović u Banja Luci: “Hrvatska je povrijedila teritorijalni integritet BiH!”

Josip Pejaković, Foto: Novo vrijeme

Pejaković poručio Bogićeviću: “Hajde bolan, progutaj i ovoga puta i vrati se tamo gdje je tvoje mjesto!”