in , ,

Borjana Krišto (HDZ) “dira gdje ne treba”: Spominje i potencijalni uvod u kraj BiH!

Krišto kaže da Ustav BiH ne poznaje pravosuđe na nivo BiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da je narušavanje ustavnih prava i pokušaj proglašavanja Hrvata manjinom u BiH avantura određenih bošnjačkih političara, koja je potencijalni uvod u kraj BiH.

Krišto je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istakla da je u BiH neophodno izvršiti izmjenu Izbornog zakona kojom se u potpunosti sprovode presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Kada je u pitanju pravosuđe u BiH, Krišto kaže da Ustav BiH ne poznaje pravosuđe na nivo BiH.

Krišto je istakla da je sve zakone iz ove oblasti – o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i o Sudu i Tužilaštvu BiH, kreirala i nametnula međunarodna zajednica u BiH.

Pri tome, ističe ona, niko od nadležnih u institucijama, tijelima uprave i vlasti kao što je i Parlamentarna skupština BiH, nije imao nikakvu priliku, a ni pravo, predložiti drugačije rješenje ili iskazati stav.

“Brzo se uvidjelo da takav način uspostavljanja i funkcionisanja pravosudnih institucija nije dao efekta, da je doveo u situaciju kojim danas niko ne može biti zadovoljan, pa čak ni oni koji su nosioci pravosudnih funkcija, te ni najveći optimisti ne mogu negirati činjenicu da postoji ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije u BiH”, istakla je Krišto.

Krišto kaže da je većina i članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH izabrana na nezakonit način, čime je narušena vjerodostojnost institucije.

“CIK je zapravo, gaseći demokratiju u Mostaru ispunio ulogu koju su mu namijenili njegovi nalogodavci i politički mentori, te je ovo samo uvod u opšte izbore 2022. godine kada se preko ove institucije sprema konačan obračun sa svim protivnicima unitarne bošnjačke BiH”, rekla je ona.

Dragan Bursać: Pejka Medić je osoba koja negira genocid, deklariše se kao četnik…

“Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”