in , ,

Britanski ambasador Matthew Field ohladio Milorada Dodika: Entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH!

Uz ovu poruku Field je podsjetio i na jedan od ranijih zaključaka PIC-a

Britanski ambasador Matthew Field prokomentarisao je sve glasnije najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o takozvanom mirnom razdruživanju. Tom prilikom Field je Dodika i sve njegove istomišljenike podsjetio na dobro poznati stav Velike Britanije, ali i Vijeća za provedbu mira, kako od cijepanja BiH nema ništa.

– Podsjetnik da je Velika Britanija, kao i sve članice PIC-a, posvećena “teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta…” i da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sva retorika u suprotnom pravcu vodi ka podjelama i odvraća pažnju sa ključnog rada na poboljšanju života građana i rada na ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije, napisao je Field na Twitteru.

Uz ovu poruku Field je podsjetio i na jedan od ranijih zaključaka PIC-a.

– Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno oprednjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi, dodao je Field.

ilustracija

Meteorolozi razočarali sve prognozom vremena za 1. maj

Akademik Suad Kurtćehajić “zabirerio” Miloradu Dodiku: “Rješenje za Bosnu i Hercegovinu je mirno ukidanje RS-a umjesto mirnog razdruživanja”