in , ,

Ćamil Duraković o prijedlogu za njegovu smjenu: “Srebrenicu vode u blokadu, provodi se Dodikova politička samovolja!”

Duraković je kazao da je načelnik opštine Mladen Grujičić odmah nakon izbora zagovarao njegovu smjenu.

Prijedlog za opoziv predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je uputilo osam odbornika srpske nacionalnosti Kolegij je uvrstio u dnevni red sjednice ovog lokalnog parlamenta koja će biti održana 16. septembra.

Kao razlog za smjenu odbornici su naveli “neprimjereno i nedolično ponašanje i predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera”.

– Razlog za opoziv je uzastopno kršenje Ustava RS-a, negiranje RS-a te omalovažavanje funkcionera Milorada Dodika i Nenada Stevandića – navodi se u obrazloženju ovog prijedloga.

Duraković je kazao da je načelnik opštine Mladen Grujičić odmah nakon izbora zagovarao njegovu smjenu te da ga ovaj prijedlog ne iznenađuje.

– Na tu poziciju sam predložen od Kluba koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a, odnosno šest odbornika Bošnjaka koliko ih ima u Skupštini i od tada ide politička opstrukcija.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je nakon što sam podnio krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića za negiranje genocida, najavio moju smjenu nakon ljetnih odmora – rekao je Duraković.

Ovim, kako kaže, lokalne srpske stranke provode političku samovolju Milorada Dodika i na taj način kidnapuju bošnjačku legitimnu volju.

– Ova pozicija Bošnjacima pripada po zakonu, a ne kao produkt političke volje srpskih stranaka. Ako je načelnik Srbin, pozicija predsjedavajućeg pripada Bošnjacima. Žele dovesti podobnog Bošnjaka koji neće ukazivati na diskriminaciju nad Bošnjacima.

Njhova obrazoloženja su nonsensi. Najveće omalovažavanje Dodika i svih političkih lidera je upravo ovo obrazloženje koje omalovažava i one koji su ga pisali – rekao je Duraković za “Avaz”.

Dodaje da je ovim prijedlogom prekršen koalicioni sporazum da se stranke neće jedne drugima miješati u kadrovsku politiku. Ukoliko nakon smjene Durakovića 16. septembra u roku od 60 dana ne bude imenovan njegov nasljednik, sve odluke Skupštine bit će nelegalne.

Duraković kaže da unutar Kluba ove koalicije postoji jedinstven stav da neće biti drugog prijedloga za predsjedavajućeg.

– Na ovaj način će dovesti u blokadu općinu Srebrenica koju smo imali i nakon ponovljenih izbora. Tada su Bošnjake molili da uđu u lokalnu vlast kako bi deblokirali rad, a danas oni blokiraju jer bez nas neće moći raditi.

To rade svjesno, znaju za naše stavove, ali očito da nisu smjeli da se odupru samovolji Dodika, popraćenoj stavovima Vukanovića i Stevandića koji su ovih mjeseci vršili harangu na mene kako bi me smijenili. Građani će, zbog svega, najviše trpjeti jer ćemo za 60 dana imati nekonstituisanu vlast – naveo je Duraković.

Dritan Abazović “kao iz topa” jasno i otvoreno poručio: “Nikakve tuđe vojske nema, niti će je biti u Crnoj Gori”

Svjetski poznata Bosanka Amra Šabić-el-Rejes poručila: “Sve ima dvije strane medalje, pa tako i život u New Yorku”