in , ,

Cenić o novom visokom predstavniku: “Schmidt će shvatiti brzo, kod nas više radi štap i bolje se prima nego mrkva”

Svetlana Cenić o Christianu Schmidtu.

Svetlana Cenić o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Politička analitičarka i ekonomistica Svetlana Cenić komentirala je prve poteze novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Smatra da su Njemačka, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imenovanjem Schmidta poslale jasnu poruku domaćim bh. vlastima kako se namjeravaju ozbiljnije pozabaviti našom zemljom.

Ističe da je nisu izenanadili prvi potezi novog visokog predstavnika koji je dolaskom u našu zemlju prvo posjetio Mostar, gdje se susreo s franjevcima, zatim Tekiju u Blagaju, a dolaskom u Sarajevo imao je susrete s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH i gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

– Nimalo me to nije iznenadilo. Tako sam i očekivala. Njemačka je definitivno odlučila da malo aktivnije, pored onog Berlinskog procesa koji trenutno ima zastoj, da bude na ovom području. SAD ponovo podržavanju Evropsku uniju kao što su to ranije činile, tako da mi prvi potezi Schmidta nisu neočekivani – kazala je Cenić, prenosi Avaz.

Ocjenjuje da novog visokog predstavnika u BiH ne očekuje nimalo lagan posao.

– Nimalo mu nije lak zadatak. Naime, Valentin Inzko, na samom odlasku, umjesto da se suoči sa svim ovim turbulencijama koje su bile očekivane iz RS-a, to je sada ostavio svom nasljedniku. I prema tome bit će mu zadatak teži pogotovo ako do daljnjeg, najkasnije do septembra predstavnici iz RS-a ne budu se sastajali, sarađivali sa novim visokim predstavnikom i sa ostalima u ovoj zemlji. Zadatak mu je utoliko i teži. S druge strane ima Bonska ovlaštenja i na njemu je hoće li ih koristiti ili ne bez obzira na ulogu Rusije i podgrijavanje tih tenzija da je „nelegalani visoki predstavnik“ – kaže Cenić.

Smatra da je visokom predstavniku trenutno najveći izazov kako razriješiti trenutnu političku situaciju.

– Opozicija u RS-u malo mu ostavlja odškrinuta vrata jer smatra poteze visokog predstavnika kao da je on tu da udovoljava ili vlastima ili opoziciji. On ima svoj mandat, svoju dužnost i red je da to obavlja. Mi ne znamo postratni period da nije postojao visoki predstavnik. Valentin Inzko bonske ovlasti nije koristio, mislim od 2011. godine. Mnogo je godina prošlo da se ništa nije dešavalo – naglašava Cenić.

Ističe da domaća vlast, kako se pokazalo u prošlosti, najbolje “priznaje strah“.

“Ono što je za nas karakteristično, a što će visoki predstavnik vjerovatno shvatiti jako brzo, ako mu već nisu objasnili, kod nas više radi štap i bolje se prima nego mrkva. Odnosno, kad god su davali para da bi se očuvao socijalni mir i da bi se odblokirali procesi, svi iz EU su bili impresionirani situacijom u BiH. A kada je radio štap, interesantno, mnogo stvari su se od straha činile. Pošto vlast vlada strahom, i strah im je najveći poluga, tako vjerovatno i međunarodnoj zajednici treba da bude jasno da naša vlast priznaje samo strah i ništa više – istakla je Cenić.

Proslavljeni bh. nogometaš Meho Kodro o uspjesima Veleža: “Nema razloga da ne sanjamo o tim stvarima”

Velika drama na putu za Boračko jezero: Zapalilo se vozilo u kojem su bili supružnici, požar zahvatio i dio šume