in ,

Članovi Predsjedništva BiH danas u Turskoj na sastanku s Recepom Tayyipom Erdoganom

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović boravit će danas u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović boravit će danas u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Predsjednik Turske dočekat će članove Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje će u njihovu čast biti upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Nakon ceremonije dočeka, bit će održan tet-a-tet sastanak članova Predsjedništva i turskog predsjednika, a zatim i sastanak delegacija BiH i Turske.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Ove sporazume će potpisati ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Mitrović je ranije najavio potpisivanje tog sporazuma ocjenjujući važnim ubrzavanje realizacije projekta na izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd.

Kazao je i da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastoji ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Turske o saradnji na promociji investicija.
Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

Dodik, Komšić i Džaferović će se tokom zvanične posjete sastati sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom.

Članovi Predsjedništva BiH će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.

Kakva poruka iz Beograda o bosanskoj nominaciji za Oscara: “Važno da se srpska strana upozna sa tom porukom”

Sebija Izetbegović potvrdila tužnu vijest: Na KCUS-u preminuo Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH