Crnadak razočaran: “Erdogan prvo ide na grob Alije Izetbegovića, neobično da Milorad Dodik nije reagovao na protokol”

Posljednje Vijesti

Igor Crnadak se oglasio povodom dolaska Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo.

– Današnji dolazak turskog predsjednika u Sarajevo je jedna u nizu predsjedničkih i ministarskih posjeta koje se obostrano razmijenjuju godinama na relaciji Turska – BiH i nema razloga da se očekuje spektakularan rezultat. Turska je važan međunarodni faktor i dobro je da se sastanci održavaju, ali je poražavajuće da niko sa naše strane nije nagovijestio da bi moguća tema razgovara mogle biti i nove investicije.

Turska nije među 10 najvećih investitora u BiH, uprkos dobrim političkim odnosima, dok na primjer u Srbiji Turske investicije su najveće nakon zemalja EU, SAD i Kine, rekao je potpredsjednik PDP-a i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Crnadak kaže da je Turska prijateljski nastrojena u poslednje vrijeme prema BiH i šteta je takav odnos ne iskoristiti za bolje ekonomske i investicijske efekte.

– Veoma je neobično da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije reagovao na protokol po kojem turski predsjednik prvo, nakon dolaska u Sarajevo, ide na grob Alije Izetbegovića, s obzirom na dobro poznate stavove institucija i mišljenje naroda u RS o Izetbegoviću.

Ovakve posjete su nekada sastavni dio protokola, kao na primjer slučajevi Ataturkovog mauzoleja u Ankari ili groba Hozea Martija u Havani, ali to se radi samo kada su u pitanju istorijѕke ličnosti koje su nesporne i čiji je autoritet i značaj apsolutno prihvaćen u zemlji domaćina. Visoki gosti mogu da se slobodno kreću i da prave svoj protokol, ali je poražavajuće da je prvo što će Erdogan učiniti po dolasku u Sarajevo normalno, prihvatljivo i dešava se uz podršku srpskog člana Predsjedništva BiH, tvrdi Crnadak

Govoreći o zaključcima Narodne skupštine RS, Crnadak kaže da su oni veoma precizni i jasno kažu da će srpski predstavnici u radu zajedničkih institucija učestvovati samo kada treba da spriječe donošenje neke odluke štetne po Republiku Srpsku, a to ovdje nije slučaj.

– Prema tome, Dodik će danas prekršiti zajednički stav srpskih stranaka u Narodnoj skupštini i nakon današnjeg odlaska u Predsjedništvo BiH SNSD će biti stranka koja je odustala od zaključaka lidera stranaka sa sastanka od 26.jula, kao i od zaključaka Narodne skupštine. I još jednom da ponovim ono što je već više puta rečeno, to nije učinio ni uz kakvu saglasnost opozicije, nego nam je saopštio svoju konačnu odluku. Na to svakako, ima pravo, kao što ima i obavezu da nosi odgovornost za svoje odluke, bez skrivanja iza opozicije – kaže Crnadak.

Leave your vote