in ,

DA LI SE OVO POKUŠALO SAKRITI? Sporna pozlaćena ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu ima nevjerovatnu vrijednost

Šef ruske diplomatije je spornu ikonu odmah vratio u ambasadu BiH u Moskvi uz propratno pismo

Sporna pozlaćena ikona, stara 300 godina iz Luganjska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, vrijedna, nevjerovatnih, 12,5 miliona eura bila je pohranjenu u depozitu Banke Srpske u stečaju, koja je preuzela bivšu UKIO banku, saznaje BN TV od izvora bliskih Dodikovom kabinetu.

Prema tvrdnjama tog izvora, Dodiku je servirana priča da imaju poklon za Lavrova, pozlaćenu ikonu, koja je pohranjena u depozitu Banke Srpske, ostala iza vlasnika UKIO banke, čiji si vlasnici bili Litvanci i da će time obradovati ruskog šefa diplomatije.

Obrazloženje Dodiku, prema tome izvoru, je bilo da će tim poklonom samo vratiti Rusiji ono što im i pripada, a time još više osnažiti svoje veze sa tom zemljom.

Sam čin predaje poklona

Sam čin predaje poklona u Istočnom Sarajevu bio je, kako tvrdi izvor, izvan svih protokola.

Jedan od Dodikovih savjetnika, priča on, na sastanak sa Lavrovim je uveo dvije TV kamere kako bi snimile čin uručenja poklona.

Prije same ceremonije uručenja, otkriva on, taj savjetnik je takođe prenio i informaciju da sa Lavrovim želi da se čuje i Emir Kusturica…

Lavrov je prihvatio da razgovara sa Kusturicom i nakon kraćeg razgovora uslijedilo je i slikanje i uručenje ikone, za koju se naknadno ispostavilo da je ukradena.

Šef ruske diplomatije je spornu ikonu odmah vratio u ambasadu BiH u Moskvi uz propratno pismo da je vraća darodavcu dok Interpol ne utvrdi porijeklo te ikone.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je priznao da je ikonu predao u Dodikov kabinet, ali ne i kako je ona unesena u zemlju.

Izvor blizak Dodikovom kabinetu, tvrdi da ljudi oko Dodika sada razmišljaju da izrade kopiju iste kako bi sakrili orginal, a priča o ikoni o “tričavih” 300 eura koju je plasirao glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević imala smisla za izlaz iz ove situacije.

Pronađeno beživotno tijelo mladića u blizini željezničke stanice

Osobi sa invaliditetom ukrao protezu za nogu, torbicu sa 200 KM i mobilni telefon