in ,

Denis Bećirović konačno progovorio, obratio se javnosti i otklonio sve sumnje: “Ne želim biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH”

Potpredsjednik stranke Denis Bećirović javno je potvrdio kako ne želi biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima naredne godine.

Potpredsjednik stranke Denis Bećirović javno je potvrdio kako ne želi biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima naredne godine.

On je to, kako je kazao medijima, rekao kolegama u stranci već dva puta.

“Da ne želim biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda obavijestio sam kolege još u julu, kao i jučer na sjednici Predsjedništva SDP-a te zatražio da to uđe i u zapisnik”, kazao je za Klix Bećirović, potpredsjednik te partije i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iako nije želio ulaziti u detalje svoje odluke koju je očito donio davno, “problem” se može tražiti u situaciji koja vlada u vrhu SDP-a u posljednje dvije-tri godine. To podrazumijeva brojne optužbe među partijskim drugovima, zakulisne radnje, unutarstranačka previranja i “strujanja” unutar partije.

S obzirom na ovu Bećirovićevu odluku pravo je pitanje koga bi SDP mogao kandidovati. Od takve odgovornosti čini se da bježi predsjednik Nermin Nikšić što znači da bi partija mogla tražiti nekog trećeg.

Podsjetimo, na posljednjim Općim izborima 2018. godine u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda iza Šefika Džaferovića (208.943 glasova) je bio Denis Bećirović sa 33,62 posto glasova, odnosno ukupno osvojenih 192.321 glas. Iz SDP-a su tada poručili da je Bećirović pokraden.

Željko Komšić se našao u čudu: “Visoki predstavnik Christian Schmidt je već napravio tri početničke greške, znao sam za njegove stavove, ali nisam očekivao da će ovo napraviti”

Banjalučki pravnik podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog ugrožavanja sigurnosti političke analitičarke Tanje Topić