in ,

Denis Zvizdić žustro reagovao zbog Milorada: “Dodikov poziv bosanskim Srbima je pucanj u prazno, nadam se da nikome pametnom ne pada na pamet da se upusti u to”

“Razni vidovi finansijskih interesa će biti razlog da se prekine opstrukcija rada državnih institucija”, kaže Denis Zvizdić.

“Razni vidovi finansijskih interesa će biti razlog da se prekine opstrukcija rada državnih institucija”, kaže Denis Zvizdić.

DO KADA SNSD, POTPOMOGNUT OPOZICIONIM STRANKAMA IZ RS-A, MOŽE DRŽATI PARLAMENT U BLOKADI?

– Predstavnički dom PSBiH može funkcionirati i bez prisustva zastupnika iz SNSD-a. To znači da SNSD ne može jednostrano držati u blokadi PDBiH. Zbog toga sugerišem zastupnicima SNSD-a, kao i zastupnicima opozicionih stranaka sa sjedištem u bh. entitetu RS, da prekinu opstruiranje rada Predstavničkog doma, jer je riječ o neproduktivnom političkom avanturizmu koji nanosi štetu svima u BiH, a posebno bh. entitetu Republika Srpska koji se već nalazi u političkoj, ekonomskoj i društvenoj regresiji.

Kao što sam ranije rekao, na Dodikov poziv bosanskim Srbima koji rade u državnim institucijama a dolaze iz RS-a, da napuste svoj posao, niko se, osim zastupnika i ministara, nije odazvao. Sve agencije, direkcije, uprave i službe na nivou BiH rade svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima, tako da je takav Dodikov antiustavni poziv bio pucanj u prazno. I dalje se ubiru indirektni porezi, koji su trenutno na najvišem nivou od kada postoji Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

I dalje funkcioniraju ministarstva i OSBiH i SIPA i Granična policija i sve druge agencije i direkcije. I dalje imamo punopravno predstavljanje na svim međunarodnim skupovima, tako da država Bosna i Hercegovina zbog opstrukcije jednog člana Predsjedništva BiH ili predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ili drugih pozicioniranih članova SNSD-a ne trpi štetu kakvu joj antibosanski orijentisani pojedinci žele da nanesu.

Ja ću, na primjer, već naredne sedmice, zajedno sa gospođom Krišto, predstavljati Parlamentarnu skupštinu BiH na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata Interparlamentarne unije. Riječ je o skupu visokog nivoa, na kojem će biti prisutno više od stotinu predsjednika parlamenata iz svih zemalja svijeta i sigurno da će Bosna i Hercegovina biti predstavljena i zastupljena u najvećem mogućem kapacitetu.

Dakle, sadašnja situacija, kao i slične iz ranijeg perioda, pokazat će da se mogu privremeno blokirati određene državne institucije, ali da će vremenom opadati intenzitet takvih opstrukcija do njihovog potpunog prestanka i vraćanja u fazu normalnog funkcioniranja. Sve drugo, a posebno namjera da se dugoročno blokira rad državnih institucija, bio bi napad na ustavni poredak, što je jedno od najozbiljnijih i najstrožije kažnjivih krivičnih djela u Krivičnom zakonu BiH.

Nadam se da nikome pametnom i odgovornom ne pada na pamet da se upusti u takav avanturizam.
Kada je riječ o blokadi Parlamenta, podsjećam da PSBiH ima dva doma. Predstavnički dom PSBiH je direktno predstavničko tijelo građana i on se po Poslovniku ne može blokirati, jer kvorum za rad i odlučivanje predstavlja većina izabranih zastupnika.

Međutim, Dom naroda PSBiH, koji se bira posredno, može se blokirati nedolaskom na sjednicu, zbog poslovničkih procedura koje propisuju kvorum za rad i odlučivanje. Kao što sam rekao, ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da Predstavnički dom PSBiH radi u punom kapacitetu, a zatim će, nadam se kroz vrijeme, rukovodstvo Doma naroda PSBiH omogućiti i puno funkcioniranje tog doma – istakao je između ostalog Zvizdić u intervjuu za Oslobođenje.

Lider SDS-a Mirko Šarović “otvorio karte”: “Bit će mnogo zamki koje su uvijek prijetnja da na predstojeće izbore idemo u dvije ili više kolona”

Lider HDZ-a Dragan Čović uputio saučešće: “Duboko me pogodila vijest. Naše misli i molitve su uz porodicu Ljube Bešlića”