in , ,

Dervo Sejdić pisao Christianu Schmidtu: “Najmanje sam od vas očekivao ovakve nesmotrene izjave”

Dervo Sejdić uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu povodom njegovih nedavnih izjava.

“Poštovani visoki predstavniče gospodine Schmidt, ja sam državljanin i građanin Bosne i Hercegovine i nisam pripadnik jednog od tri ‘konstitutivna naroda’.

Pripadam građanima BiH u okviru ustavne kategorije ‘Ostali’ s pravom da biram, ali bez prava da budem biran na poziciju člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer sam Rom”, naveo je.

Ovu institucionalnu diskriminaciju Visoko sudsko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 22.12.2009. godine konstatuje u svojoj presudi i nalaže državi BiH da Ustav i Izborni zakon uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je preporuka Vijeća Evrope, Venecijanske komisije i drugih evropskih institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“U BiH, najvećim dijelom na teritoriji Federacije BiH, živi 350.000-400.000 građana, državljana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, na koje vi u svojoj izjavi i komentarima zaboravljate, odnosno eliminišete ih kao važan subjekt u izbornim procesima Bosne i Hercegovine.

U vašoj opservaciji Izbornog procesa u BiH nijednim gestom niili komentarom niste se osvrnuli na presudu Evropskog suda za ljudska prava, što bi vam kao visokom predstavniku Evropske unije moralo biti i dužnost i obaveza, naročito ako se osvrnete na 14 zahtjeva prema BiH od institucije koju predstavljate”, napisao je.

Koeman napokon progovorio, dotaknuo se Pjanićevih prozivki: “Malo je isfrustriran, drugi igrači su bili bolji”

Novak Đoković nakon teškog meča na US Openu dospio u centar pažnje zbog videa koji je objavila njegova supruga Jelena