in , ,

Dobili smo odgovor NATO-a na upozorenje Rusije upućeno BiH: “Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive!”

Nakon što je Ambasada Rusije u BiH u saopštenju za javnost navela da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse “reagovati na taj neprijateljski korak”, portal bhdijaspora.net dobio je komentar iz sjedišta NATO-a u Briselu

Nakon što je Ambasada Rusije u BiH u saopštenju za javnost navela da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse “reagovati na taj neprijateljski korak”, portal bhdijaspora.net dobio je komentar iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Oana Lungescu, portparolka NATO-a, je za bhdijaspora.net izričito kazala da se niko nema pravo miješati u odluke Bosne i Hercegovine i njenu suverenost pa tako ni Rusija.

“Svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman. Hoće li se države odlučiti za saradnju s NATO-om, bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Alijanse, zavisi o svakom pojedinačnom podnosiocu zahtjeva i 30 saveznika.

Nijedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlost.

NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti”, kazala je Lungescu za bhdijaspora.net iz Brisela.

M. M.

Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić traži izvinjenje Rusije zbog skandaloznih izjava: “Miješanje u unutrašnju politiku BiH je neprijateljski čin!”

Rusi dobili odgovor od Komšića: “Govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima, a ni nama”