in , ,

Dodatnih 3,5 miliona eura za podršku ugroženim migrantima u BiH od EU

Preko 1.700 izbjeglica i migranata i dalje je bez odgovarajućeg skloništa

Evropska komisija najavila je danas dodatnih 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima suočenima sa humanitarnom katastrofom u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Preko 1.700 izbjeglica i migranata i dalje je bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu. Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, nakon zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu.

Nadalje, dodatnih 800 izbjeglica i migranata, među kojima su i djeca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima.

“Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Adekvatan smještaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uslove, a koje je potrebno osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekat.

“Humanitarna pomoć Evropske unije osigurat će ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rješenjima. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije”, istakao je Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell.

Danas najavljeno humanitarno finansiranje osigurava izbjeglicama i migrantima toplu odjeću, prekrivače, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku. Takođe doprinosi naporima na ograničavanju širenja koronavirusa.

“Riječ je o dodatnim sredstvima, pored već prethodno izdvojenih 4,5 miliona eura u aprilu 2020. godine, čime ukupna humanitarna pomoć Evropske unije za izbjeglice i migrante u Bosni i Hercegovini iznosi 13,8 miliona eura od 2018. godine, navodi se u saopćenju.

Dogradonačelnica Gline: “Nisu Hrvatima, Srbima ili Romima stradale kuće, već ljudima”

Dreammedia

Stari most u bojama Hrvatske zastave