in ,

Donald Trump žurno odgovorio na prozivke Joe Bidena, pozvao je pristaše u Washingtonu da “ostanu mirni”

Veliki neredi u SAD, oglasio se i Trump

Još uvijek do inauguracije aktuelni američki predsjednik Donald Trump pozvao je pristaše da “ostanu mirni” nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa.

“Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni”, tvitao je Trump.

Vezani tekst: POTPUNI HAOS U SAD Nasilni upad Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa, u pucnjavi ranjena žena, nalazi se u teškom stanju

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu.

Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Vezani tekst: Joe Biden pozvao Donalda Trumpa da hitno reaguje: “Da budem vrlo jasan, on odmah treba da izađe u javnost i pozove nasilnike da ovo završe!”

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U toku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti.

Joe Biden pozvao Donalda Trumpa da hitno reaguje: “Da budem vrlo jasan, on odmah treba da izađe u javnost i pozove nasilnike da ovo završe!”

Pogledajte trenutak nasilnog ulaska pristalica Donalda Trumpa u američki Kongres