in ,

Dragan Mektić bez imalo ustezanja poručio: “Milorad Dodik je kriv za produžavanje mandata OHR-a”

Dragan Mektić je dodao da je Dodik taj zbog kojeg OHR produžava svoj mandat

Dragan Mektić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je kako su parlamentarci “na odmoru dvije godine, a da plata ide”. Na komentare njegovih kolega da daju novac u humanitarne svrhe rekao je da “lažu”. Istakao je kako se neke stvari ne mogu promijeniti dok “na vlasti imamo ekstremističke nacionalističke lidere”. Komentirajući dolazak novog visokog predstavnika kazao je kako je “Milorad Dodik kriv za produžavanje mandata OHR-a”.

Podsjetio je kako je u Parlamentu predlagao da im se ukinu beneficije “jer ništa ne rade”, ali da to nije prošlo.

“Stvarno ništa ne radimo što bi Parlament u jednoj ozbiljnoj državi trebao da radi. PSBiH je za dvije godine svog mandata usvojio samo jedan zakon. Mislim da je sve jasno i da se vidi njegova nefunkcionalnost. Predsjedništvo BiH je još gore, ako gore može biti”, kazao je Mektić.

Za kolege koje su kazali da daju svoju platu u humanitarne svrhe, kazao je kako “svi lažu”.

“Pa hajmo se odreći te plate i donijeti zaključak da ide direktno u humanitarne svrhe, a mi da se odredimo ko će to biti. Ja bih najviše volio da ide za liječenje djece koja imaju ozbiljna oboljenja i trebaju ići vani, a nemaju nikakve mogućnosti jer je opće siromaštvo. Imate sto brojeva 1142, 1149 itd. gdje se skuplja po marku. Da ne lažu, pristali bi odmah na to”, kazao je Mektić za N1.

Kazao je kako ne bi išao na sastanak kod Aleksandra Vučića da su ga zvali. Ali, rekao bi ono što i njegove kolege iz opozicije – da je Dodik taj zbog kojeg OHR produžava svoj mandat.

“Postoje uslovi kojima se niko ne bavi. Stalno se pozivamo na to da nam ne treba visoki predstavnik, da trebamo preuzeti stvari u svoje ruke. A ko brani njima trojici da realizuju te uslove i da visoki predstavnik ide sam? Mislim da je sastanak bio dobra prilika da opozicionari kažu Vučiću da je Dodik glavni uzrok što ovdje niko više ne razmišlja o odlasku visokog predstavnika. Mislim da Dodik ne treba dobijati podršku ni Vučića niti bilo koga drugog iz Srbije. Jer Milorada Dodika podržavati znači podržavati kriminal, korupciju, pljačku i nepotizam”, rekao je Mektić.

Komentirajući odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka, kazao je kako ne zna više šta je svrha visokgo predstavnika jer nijednim aktom nije doprinjeo da funkcionalnost ove države bude bolja.

“Građani BiH nisu ni po čemu osjetili postojanje visokog predstavnika. Mislim da je međunarodna zajednica prihvatila pogrešan put rješavanja problema u BiH. Oslanjaju se na tri nacionalisitička lider, a mislim da su oni davno trebali biti prošlost BiH. Visoki predstavnik je trebao biti proaktivan kada je u pitanju bilo koja vrsta zastoja BiH posebno na putu ka EU”, kazao je Mektić.

Ne podržava Nešića
Govoreći o koaliciji SDS-a sa DNS-om, odnosno Nenadom Nešićem koji je izjavio kako BiH ne doživljava svojom državom, kazao je kako je potrebno uspostaviti određene principe prije zajedničkog izlaska na izbore. Naglasio je kako ne podržava njegove izjave.

“Šta mi vrijedi da tučem nacionalističku retoriku ako moja cijela porodica ode u Zapadnu Evropu?”, konstatovao je.

Na pitanje da li se planira kandidirati na neku od funkcija, rekao je da me razmišlja na taj način.

Komentirajući novi funkciju Milana Tegeltije kazao je kako ga ništa ne iznenađuje.

“Čitav njegov rad u VSTV-u se svodio na dodvoravanje Miloradu Dodiku. Vidi se da ima velike i ozbiljne ambicije. Računa na to dugo. I sve što kaže i uradi isključivo je usmjereno na dodvoravanje Dodiku”, kazao je Mektić.

Kratko je prokomentirao izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću: “Teško je da prejudiciram. Nisam ni pratio to suđenje. To bih prepustio sudu u Hagu”.

NE PONOVILO SE Mejri su u genocidu ubijena dvojica sinova, jedan je pronađen u dvije grobnice

Bakir Izetbegović najavio novu rundu u Sarajevu: “Spremi smo i na “ograničene izmjene Ustava BiH”